fbpx

Top 10 van 1 jaar A.ZINE

Hoera! A.ZINE bestaat 1 jaar! Vorig jaar had ik niet kunnen bevroeden wat we met ons nieuwe perspectief op architectuur allemaal los zouden maken. Maar ook niet hoeveel werk het is om een magazine in de lucht te houden… Daar moest ik wel even van bijkomen. Dankzij een zomerstop ontstond de ruimte om terug te kijken.

Ik ben blij dat is gelukt om de inclusiviteit van de architectenbranche voor het voetlicht te brengen, met als hoogtepunt mijn optreden tijdens de presentatie van het jaarboek Architectuur in Nederland 2019/2020. Mevr. De Architect is een beeldbepalende rubriek van A.ZINE geworden. De impact van de portretten die ik hiervoor heb geschreven is ook terug te zien de lijst met tien meest gelezen artikelen die wordt aangevoerd door het interview met Francine Houben.

Ook ben ik er trots op dat het is gelukt om onze lezers door andere ogen naar architectuur en stad en land laten kijken. Bijvoorbeeld door de fotoreeks ‘Territories’ van Philippe Sarfati, de dubbelverhalen van Christian van der Kooy, Ruben Dario Kleimeer en Pieter Hoexum, de zachte kaarten van PosadMaxwan met reflecties door Marieke de Vries en de video’s door studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Maar wat het me vooral heeft gebracht zijn veel toffe contacten, een mooie lijst columnisten, een geweldig leuke redactie en een hele groep trouwe lezers en supporters. Dank! Zonder jullie zou A.ZINE nooit haar eerste verjaardag hebben gehaald.

Op naar nog meer nieuwe stemmen in het architectuurdebat.

Bekijk hieronder de top 10 meest gelezen artikelen van afgelopen jaar.

“IN HET BUITENLAND VINDEN ZE ME VAAK ‘FEARLESS’”

De toekomstvisie van Francine Houben, Mecanoo, is sterker bevestigd door de coronacrisis. ‘Forward to basics’. In gesprek met Merel Pit vertelt ze o.a. over haar werk in het buitenland en haar toekomstplannen.  >> lees het interview hier

“IK VIND ‘VROUWEN IN DE ARCHITECTUUR’ EEN LASTIG ONDERWERP”

“Ik baal er enorm van, dat ik niet goed zichtbaar ben als partner van KAAN Architecten. Als ik een voorbeeld wil zijn voor jonge vrouwen, dan moet ik er staan”, antwoordt Dikkie Scipio. Maar dit mag niet ten koste gaan van kwaliteit.  >> lees het interview hier

“ER IS NIKS MIS MET SAAIE ARCHITECTUUR”

“Het is vaak niet nodig om zo uit te pakken,  het gaat erom de juiste accenten te leggen”, vertelt Marjolein van Eig aan A.ZINE. In een interview met Merel vertelt ze over haar visie op Nederlandse architectuur en haar ontwerpwijze.  >> lees het interview hier

15 KEER ARCHITECTONISCH VERANTWOORD VAKANTIEVIEREN

Vlak voor de zomer heeft de redactie 15 tips op een rijtje gezet voor architectonisch verantwoord vakantievieren. Van designer trekkerhutten tot slapen in een watertoren. 
>> bekijk de vijftien tips hier 

10 CORONAPROOF ARCHITECTUURTIPS

Toen de musea en tentoonstelling nog alleen digitaal te bezoeken waren, heeft de redactie tien tips voor coronaproof architectuuruitjes voorgesteld. Vele van deze zijn nog steeds online te bezoeken!  >> bekijk de tien tips hier

“DOOR EIGEN ONDERZOEK KAN ONS WERK PAS ECHT RELEVANT WORDEN”

Elma van Boxel, landschapsontwerper en oprichter van ZUS bevraagt continu haar werk. Zo ziet ze graag een nieuw systeem in onze werkcultuur.“Heel hard werken, levert niet per se iets van toegevoegde waarde op.”  >> lees het interview hier

ONTSNAPPEN AAN DE STAD OP DE SEIZOENSCAMPING

“‘Stad’ is synoniem voor hectiek, en juist daarom heeft de stedeling behoefte aan ruimte voor het langzame.” aldus Tracy Metz. Merel Pit schrijft hoe zij het langzame vond op de seizoenscamping >> lees het artikel van Merel hier 

“BRANDING IS VOOR ONS EEN STRATEGIE”

Marc Koehler is ontwikkelaar van het Superlofts-concept: modulaire complexen waar bewoners zelf hun loftwoning kunnen afbouwen. ”Wij leveren een goed gebouw plus een community.” >> lees het interview hier

LEEGTE IN ARCHITECTUUR

De stilte op straat aan het begin van de lockdown lijkt hét perfecte decor voor architectuurfoto’s. Maar Laurien Keller mist de ruis en betoogt hoe ze wil ontwerpen voor mensen.  >> lees de column van Laurien hier 

“EEN GOED INTERIEUR GAAT ZOVEEL VERDER DAN DE INRICHTING”

”Beginnen bij het interieur is voor het oplossen van veel ruimtelijk sociale vraagstukken essentieel.” Ilse Mathijssen houdt een betoog architectuur voor het ontwerpen van binnenuit.   >> lees het interview hier