fbpx

Tien coronaproof architectuurtips

Om ontmoeting en het publieke gesprek coronaproof voort te zetten, zijn afgelopen weken veel toffe initiatieven opgestart. Geplande lezingen, rondleidingen en masterclasses vinden online plaats en je kunt vanachter je laptop of tijdens je dagelijkse ommetje door de buurt op excursie. De redactie van A.ZINE heeft ze allemaal voor je doorgenomen en wederom een lijstje met tien coronaproof architectuuraanraders voor je opgesteld!

1. Podcast De Balkonscène, aflevering 1: Thuis

Hoe zien de huizen van Rotterdammers eruit na bijna drie weken in quarantaine? Hoe brengen ze de tijd door thuis? Wat zijn de grootste veranderingen? Wat heb ze de afgelopen weken in isolatie geleerd? Drie Rotterdammers (Céline Heijerman, Davidson Rodrigues en Bart Cosijn) gaan tijdens de coronacrisis in gesprek met stadgenoten over deze uitzonderlijke situatie.

In deze eerste aflevering spreekt Davidson met Chelsea. Zij is 29 jaar, volgt een universitaire studie en woont in Rotterdam Noord. Thuis zitten gaat haar goed af, maar het is toch even wennen. Door de coronacrisis woont zij namelijk nu samen. En dat is eerder dan gepland.

Céline praat met Neshon over alles dat wel en niet voor hem is veranderd sinds de crisis. Hij is 34 jaar, woont in Bergpolder en is op zoek naar een baan als event manager.

En Bart gaat in gesprek met Willemien. Zij woont met haar man en twee kinderen in Kralingen en is 40 jaar oud. Ze is afdelingsmanager bij een organisatie in Delft. Thuiswerken doet ze bij haar buurvrouw, wanneer zij overdag voor de politie aan de slag is.

Beluister Podcast de Balkonscène hier.

2. De Balie Live: Floris Alkemande & Floor Milikowski (23 april 19:00)

Beiden staan bekend als kritische denkers als het gaat om de ruimtelijke inrichting in Nederland. Floris Alkemade is onze Rijksbouwmeester en publiceert op 16 april zijn boek De Toekomst van Nederland – De kunst van richting te veranderen. Floor Milikowski, journalist en sociaal geograaf, legde net de laatste hand aan haar boek Een klein land met verre uithoeken, waarin ze een tijdsbeeld schetst van dorpen en steden, bewoners en bestuurders op zoek naar houvast in een veranderende wereld. Hoe willen we dat ons land eruitziet?

Vanuit een lege De Balie spreekt programmamaker Tim Wagemakers met twee van de meest interessante denkers in Nederland als het gaat om hoe we ons land inrichten en besturen.

Foto: Floor Milikowski en Floris Alkemade. Fotograaf: Beeld RV (links) en Het Nieuwe Instituut (rechts)

3. Ontdek je buurt BINGO – Martjan Kuit

Onze columnist Martjan Kuit heeft de ‘Ontdek je buurt BINGO’ geïntroduceerd, zodat je “wat te doen hebt tijdens het luchtje scheppen”. Want een luchtje scheppen mag in onze ‘intelligente lockdown’ nog steeds en is zelfs gezond voor lichaam en geest. Maar doe het wel verstandig. Om met Rutte te spreken: ”Een frisse neus halen, mag nog steeds. Maar doe dat op je eigen balkon, in je tuin of in je eigen buurt. Ga naar het parkje om de hoek dat je normaal overslaat.” Vandaar de tip: doe de BUURTBINGO van Martjan.

Heb jij een doodlopende weg, verkeerslicht, monument, mus, minibieb, sportveld, dakkapel, boerderijdier en orchidee gespot? BUURTBINGO!

Download hier de onderstaande pfd.

Op verzoek is zelfs een zwart-wit versie verkrijgbaar: www.martjankuit.nl.

4. Videocollege: de iconen van Amsterdam Noord – ARCAM

Nu we niet in volle teugen van onze hoofdstad kunnen genieten, brengt ARCAM, het architectuurcentrum van Amsterdam, de komende weken de stad gewoon naar je toe! Ontdek de Amsterdam vanaf je bank of uit je bed met hun nieuwe reeks videocolleges. De colleges worden vol enthousiasme gegeven door de architectuurhistoricus Jelte van Koperen. Hij neemt je in het eerste college mee van de Van der Pek-buurt tot de NDSM-werf en van de A’dam Toren tot de Ransdorpertoren. Het college belicht de stedenbouwkundige opzet van Amsterdam Noord en de bijzondere architectuur die hier te vinden is.

Houd het youtube-kanaal van ARCAM in de gaten voor de wekelijkse colleges. 

5. Kunsthal LIVE: Masterclass

De Kunsthal Rotterdam presenteerde in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses met bijzondere kunstenaars. Onder andere de iconische fotograaf Peter Lindbergh, fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf, choreograaf Conny Janssen, architect Rem Koolhaas, modeontwerpers Viktor & Rolf, en de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde gaven diepgaande lezingen. Ontsnap even het dagdagelijkse en laat je inspireren door deze baanbrekende vormgevers en hun verruimende kijk op kunst, mode en architectuur. 

Bekijk de hele reeks hier.

6. ArchDaily + Designboom virtuele tours door architectuuriconen

We mogen vandaag de dag in onze handen klappen voor al het technische vernuft om ons heen. Dankzij Google maps kunnen we achter onze computer overal ter wereld naartoe reizen, en zelfs binnendringen in architectonische hoogstandjes. Ooit al eens een glimps willen vangen van het creatieve universum van het kunstenaarsduo Diego Riviera en Frida Khalo, of in de studio van Alvar Aalto? ArchDaily en Designboom maakten virtuele lijstjes van iconische architectuur die je veilig uit je huis kan bezoeken. Van Le Corbusier tot Rietveld en Gaudì, alle grootheden passeren de revue. 

Bekijk hier de selectie van Designboom

Bekijk hier de selectie van ArchDaily

Foto: Casa Batlló

7. Podcast ‘From ‘Sun Seekers’ to the Wellness industry, how SoCal birthed a global trend’ – DESIGN AND ARCHITECTURE

De huidige pandemie doet ons ook stil staan bij de zorgarchitectuur. Elke epidemie een andere kijk op architectuur met zijn mee. Toen in de late 19deeeuw en begin 20st eeuw heel wat mensen geteisterd werden met tuberculose vond er een ommekeer plaats in de architecturale vormgeving. Licht, lucht en ruimte werden de pilaren van het modernisme. De podcast ‘From ‘Sun Seekers’ to the Wellness industry, how SoCal birthed a global trend’ belicht aan de hand van een kort interview hoe het zonovergoten Californië het toevluchtsoord werd van uitgeweken Europeanen die hun industriële, dense en vuile steden achter zich lieten en de kracht van licht, lucht en ruimte wilden ervaren. 

Beluister de podcast hier.

Foto: Eden Ahbez speelt de fluit in Gypsy Boots’ Health Hut, circa 1958.

8. FamilieFest @Home – Het Nieuwe Instituut (6 mei 11:00-16:00)

Het zou geen meivakantie zijn zonder FamilieFest van Het Nieuwe Instituut. Omdat het nu niet mogelijk is om ernaartoe te gaan, komt Het Nieuwe Instituut op 6 mei zó je huiskamer binnen met een thuiseditie! Je kinderen brengen de dag live door met ontwerpers. Het ene avontuur is digitaal, voor het andere moeten ze in hun huis op zoek naar benodigdheden en voor het volgende hebben ze juist hun lichaam nodig. Kortom: FamilieFest op zijn best, vanuit de thuisbasis.

Houd de website in de gaten voor meer info.

Foto: FamilieFest: Virusvechters, workshop Electrobeats. Fotograaf Marwan Magroun.

9. Privérondleiding Bruno Taut: de fantasie voorbij – Museum het Schip

De tentoonstelling ‘Bruno Taut: de fantasie voorbij’, over de Duitse architect Bruno Taut, is nu op bijzondere wijze te bezoeken. Vanwege de landelijke maatregelen rondom het coronavirus sloot de gloednieuwe tentoonstelling zeven dagen na de feestelijke opening helaas haar deuren. Museum Het Schip maakt de tentoonstelling nu digitaal toegankelijk door middel van een privétour.

Boek voor 10 euro een privérondleiding via Whatsapp, Facetime of Skype met een gids en stel al je vragen.

10. Vijf tuinen om virtueel te bezoeken – House Beautiful

En dan onze laatste tip: vijf tuinen van over heel de wereld die je virtueel kunt bezoeken. In onze vorige lijst met tips, raadden we je nog de Netflixseries van Monty Don aan over zijn Italiaanse en Franse tuinen, maar helaas zijn beide series verdwenen. Gelukkig hebben we een alternatief. Online magazine House Beautiful selecteerde vijf prachtige tuinen: van de tuin van Claude Monet in Frankrijk tot de Hawaii Tropical Botanical Garden en de Waddesdon Manor in Engeland.

Breng een virtueel bezoek aan de tuinen.

Foto: Kew Gardens. Fotograaf: Shelly Chapman / Getty Images

Op de hoogte blijven van onze volgende reeks tips? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

PS Hier vind je ons vorige lijstje met tien tips!