fbpx
Collin van der Sluiijs (links, wil niet herkenbaar in beeld) en rechts Erik Veldmeijer voor de muurschildering ‘Distels’ in Tilburg.

Gekleurde muren

“Dit is een verrijking van Tilburg!”, roept een voorbijganger over de kleurrijke schildering op de muur van het wooncomplex Kedentsche Hoek aan de Tjeuke Timmermansstraat. 

In de zevende aflevering van de BOUWSTOF PodCAST gaat Tracy Metz in gesprek met kunstenaar Collin van der Sluijs die in 2020 Tilburg inkleurde met de muurschildering DistelsErik Veldmeijer heeft er mede voor gezorgd dat dit project van de grond kwam en vertelt over de waarde van muurschilderingen in de stad.

Tilburgse elementen

Kunstenaar Collin van der Sluijs maakte in 2020 de muurschildering Distels in de Tjeuke Timmermansstraat in Tilburg. Het werk bevat verschillende verwijzingen naar de historie van de textielstad. “Ik wilde elementen uit de buurt verwerken in de schildering, zo kunnen buurtbewoners zich er in herkennen. Maar, niet teveel, het moet niet al te makkelijk te lezen zijn”, vertelt Van der Sluijs. Tijdens een rondleiding door het Textielmuseum raakte de kunstenaar geïnspireerd door de vormen en kleuren die nu terug te zien zijn in de schildering. “Er werd me verteld dat er distels in de ruwmolen worden gestopt om stof te maken. Het mooie paars van die bloemen wilde ik op de muur.” 

Enthousiasme

Erik Veldmeijer heeft in samenwerking met gemeente Tilburg ervoor gezorgd dat het werk van Van der Sluijs gerealiseerd is. “Ik ben er een jaar of zes me bezig geweest om dit project van de grond te krijgen”, aldus Veldmeijer. “In het begin ging het stroef, maar nu zijn ze helemaal om.” De gemeente heeft het plan om dit jaar nog een stuk of zes nieuwe muurschilderingen te laten maken op verschillende plekken in de stad. Er is €60.000,- vrijgemaakt om Tilburg om te toveren tot een kleurrijke stad. Mario Jacobs, wethouder van openbare ruimte in Tilburg, en de gast van de zesde aflevering van BOUWSTOF PodCAST, is van mening dat wanneer de omgeving mooier wordt gemaakt, de bewoner trots wordt op de stad en zich verantwoordelijk zal voelen om het netjes te houden.

Knuffelbaar

“Muurschilderingen zijn ‘knuffelbaar’, graffiti niet.” Voor beide doeleinden wordt de spuitbus gebruikt, maar toch is het niet te vergelijken, vinden beide kunstenaars. “Graffiti is toch vaak een snelle tag op een paal, een muurschildering is een kleurrijk, mooi werk op de muur. Dat is toch een verschil.” Veldmeijer benadrukt de waarde van muurschilderingen: “Het is kunst in de openbare ruimte. Je hoeft er niet voor te betalen en het is toegankelijk voor iedereen. Ik wil een lach op het gezicht van de voorbijganger toveren.” 

Muurschilderingen brengen vaak emoties met zich mee en dat is precies wat je wil bereiken. Emotie is goed. 

Beluister hier hoe Tracy Metz, Collin van der Sluijs en Erik Veldmeijer met elkaar in gesprek gaan over de waarde van muurschilderingen in de stedelijke context.

BOUWSTOF #7 – Gekleurde Muren

 

BOUWSTOF podcast is een samenwerking is tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Omroep Tilburg en A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief. In de BOUWSTOF podCASTs praten we door op de themas die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.