fbpx

Hoge torens met torenhoge woonprijzen

In aflevering negen van de BOUWSTOF PodCAST gaat Tracy Metz in gesprek met Thom Aussems, oud-directeur van de Eindhovense woningcorporatie Sint Trudo. Ze verdiepen zich in de onbetaalbaarheid van het wonen, een onderwerp dat eerder in de BOUWSTOF talkshow werd besproken met econoom Matthijs Korevaar. Aussems oordeelt vernietigend over de neoliberale beslissing om de woningbouw over te laten aan de markt. Metz legde hem 6 oplossingen voor, variërend van hoogbouw (‘Nee!’) tot het faciliteren van woningcoöperaties (‘Ja!’) of het invoeren van een woonplicht (‘Mwah – te veel bureaucratie’).

Stijging prijzen

Aussems weet de oorzaken voor het ontsporen van de woningmarkt, maar óók oplossingen hiervoor. Echt optimistisch is hij niet: sinds 1990 zijn de huurprijzen met maar liefst 162% gestegen. We zijn veel meer van ons budget aan wonen uit gaan geven: slecht nieuws voor de huurder én voor de lokale economie. Het geld verdwijnt nu naar de vastgoedpartijen in plaats van de bakker en de slager. Niet alleen huurders, maar ook kopers moeten dieper in de buidel tasten: de gemiddelde koopwoning in Eindhoven kostte in het eerste kwartaal van dit jaar €391.000. “Hoe rijker we worden, hoe onbereikbaarder een woning wordt”, aldus Aussems. 

Woontorens

De oplossing van de oververhitting van de huizenmarkt is niet de bouw van woontorens, vertelt Aussems. De kosten voor de bouw van torens zijn ontzettend hoog; ze kunnen oplopen tot €5000 per vierkante meter. Op sommige plekken kan het een aanvullende oplossing zijn, maar woontorens zijn toch een beetje een luie oplossing. In veel steden zijn er toch talloze plannen voor hoogbouw. “Daar maak ik me toch wel zorgen om”, zegt Aussems. Hij vindt dat we in Nederland weinig ervaring hebben met deze richting van ontwerpen en ziet gebreken in de publieke ruimte om torens heen, zo is het ontzettend gebruiksonvriendelijk voor gezinnen met jonge kinderen. 

Thom Aussems en Tracy Metz in de studio

Prioriteit

In een artikel dat in 2018 in The Guardian gepubliceerd werd, stond een citaat van de burgemeesters van Londen en Barcelona, steden die ook kampen met woningtekort: “City properties should be homes for the people first, not investments.” Aussems is van mening dat er regels opgesteld moeten worden waarbij de mensen weer de prioriteit worden. Of dat mogelijk is met het huidige beleid van de Rijksoverheid, valt te betwisten. Op de website van de Rijksoverheid staat namelijk zelfs expliciet beschreven dat buitenlandse investeerders worden aangemoedigd om woningen in Nederland op te kopen. “Hoe gek wil je het hebben”.

Luister naar de podcastaflevering om te horen in welke oplossingen voor het woningtekort Thom Aussems wél toekomst ziet. 

Op de hoogte blijven? Volg Cast Architectuurcentrum via InstagramFacebook en LinkedIn

BOUWSTOF podcast is een samenwerking is tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Omroep Tilburg en A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief. In de BOUWSTOF podCASTs praten we door op de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.