fbpx

Tilburg: een zoveel-meer-stad?

In aflevering acht van de BOUWSTOF PodCAST gaat Tracy Metz in gesprek met Marc Meeuwis, directeur van Stichting Marketing Tilburg en – ook niet onbelangrijk – lid van de band van zijn broer Guus. Zijn team wil de Tilburger trots maken op de stad. Ze hebben goud in handen, bijvoorbeeld met Spoorpark Tilburg, met stadscamping, eetgelegenheden en een hoge uitkijktoren, en met de industriële LocHal, die nu een geweldige biliotheek is geworden. Dergelijke gebouwen dragen bij aan de hernieuwde identiteit van de stad. Tilburg: een industriestad, of een zoveel-meer-stad?

“We zijn zoveel meer dan een industriestad.”

Tilburgs DNA

In Tilburg heerst een alledaagse mentaliteit: we maken, doen en ondernemen, dat zit in ons DNA. Deze levenshouding zit al een tijd in ons bloed. “We zijn een textielstad. Vroeger werd de Tilburger niet goed betaald door de textielbaronnen. Mensen hielpen elkaar destijds door de slechte tijden heen”, vertelt Meeuwis. “Het sociale en hardwerkende zit vandaag de dag nog steeds in ons.”

De vier B’s

Het Citymarketing team van Tilburg wil de stad op de kaart zetten. Hierbij richt de stichting zich op de vier B’s: bezoeker, bewoner, brains en bedrijven. Er worden verschillende initiatieven bedacht om de stad te verrijken. Op dit moment heeft Meeuwis een initiatief in het leven geroepen om horeca-ondernemers te ondersteunen. Meeuwis is zelf drie jaar lang eigenaar geweest van een café en ziet dat de horeca het in deze tijd zwaar heeft. Tilburgers kunnen nu merchandise kopen met het logo van hun favoriete bar; de omzet gaat naar de desbetreffende kroeg. “Het is een groot succes, er zijn al 5.500 bestellingen geplaatst.”

Spoorpark

Het Tilburg Spoorpark is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De gemeente mocht zich niet met het park bemoeien. “De politiek moest op zijn handen gaan zitten.” In het park is een stadscamping, verschillende eetgelegenheden, een hoge toren met prachtig uitzicht over de stad en een skatebaan. “Het is het hart van de stad geworden”. Naast het Spoorpark is er nog een andere trekpleister in de stad gekomen: de LocHal. Deze plek is van origine een oud treinstation en huisvest nu de bibliotheek, tentoonstellingsruimte en kantoren. De industriële invloeden zijn bewaard gebleven: het gebouw heeft al meerdere architectuurprijzen gewonnen. Door deze aanwinsten zorgen ervoor dat de Tilburger trots is op zijn of haar stad.

Tracy Metz en Marc Meeuwis

Een andere blik op de stad

“Ja, Tilburg is van oudsher een industriestad, zeker, maar laten we stoppen met Tilburg de hele tijd de industrie in de maag te splitsen. We zijn een universiteitsstad, een kunstenaarsstad, een kermisstad. We zijn een ‘zoveel-meer-stad”, aldus Martijn Neggers in de Bouwstof Talkshow van december 2020. Meeuwis vindt dat hij de spijker op zijn kop slaat: “We zijn zo veelzijdig.” 

Op de hoogte blijven? Volg Cast Architectuurcentrum via InstagramFacebook en LinkedIn

BOUWSTOF podcast is een samenwerking is tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Omroep Tilburg en A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief. In de BOUWSTOF podCASTs praten we door op de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.