fbpx
BOUWSTOF podCAST #5

De kracht van solidariteit

Het Centrum Architectuur en Stedenbouw Tilburg heeft in samenwerking met Omroep Tilburg een podcast, BOUWSTOF geheten. De nieuwste BOUWSTOF PodCAST werd gemaakt door Tracy Metz, journalist, auteur en moderator. Zij neemt in deze podcast het roer over van Merel Pit, hoofdredacteur van A.Zine en De Architect. Haar eerste gast was Ralf Embrechts, directeur bij MOM Tilburg en oprichter van de Quiet 500, een tegenhanger van de Quote 500, en vooral een man met een groot hart én een missie om de minder bedeelden van Tilburg aan een beter leven te helpen. Tracy Metz reedt met hem door Tilburg-West, een wijk van 30.000 woningen, en besprak de toekomst van de ééntonige wederopbouw wijk. 

“Ik zie een monotone naoorlogse wijk met kleine woningen, Ralf ziet de verhalen achter de voordeur.” – Tracy Metz

In BOUWSTOF PodCAST #5 belicht de sociale kant van Tilburg. De monotone wederopbouw resulteerde in een monotone bevolking. De wijk beschikt over vele nationaliteiten maar de bewoners bevinden zich allen in dezelfde sociale klasse. Dit resulteert in achterstandswijken. Onder het motto van “solidariteit is de grootste kracht van de Nederlandse samenleving” en “samenleven kun je alleen samen” pakt Ralf met zijn initiatief Quiet500 deze problematiek aan. Het gesprek tussen Tracy en Ralf bevraagt de uitdagingen en oplossingen voor en in de monotone wijken. Hun hersenspinsels zijn een verdieping op de Live Talkshow BOUWSTOF van 4 maart waarbij René Scherpenisse, directeur Tiwos, de noodklok luidde voor verschraling van monotone wijken met gevaar voor het ontstaan van getto’s. Ralf beaamt dat monotone wijken niet goed zijn, op sociaal niveau heb je gemixte wijken nodig. 

Luister hier naar zijn inspirerende inzichten over dubbele duurzaamheid en de kracht van de nieuwerwetse solidariteit!

Luister hier de podcast via Omroep Tilburg

Luister hier de podcast via Spotify

BOUWSTOF podcast is een samenwerking is tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Omroep Tilburg en A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief. In de BOUWSTOF podCASTs praten we door op de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.