fbpx

Tien architectuurtips voor tijdens de Corona-epidemie

Ineens zitten velen van ons drie weken thuis. De een zonder werk en met zeeën van tijd. De ander zonder goede werkplek en met kinderen die onderwezen moeten worden. Maar niet getreurd: voor beide groepen heeft de redactie architectonisch verantwoorde tips! Van TED Talks tot speelfilms en van Netflixseries tot podcasts. Doe er je voordeel mee. Zorg ondertussen voor elkaar en houd je sterk.

1. Podcast ‘Stadsastronaut

“Zie hoe alles met alles is verweven en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal.” En kwetsbaar voelen we ons door de uitbraak van het coronavirus allemaal. Marjolijn van Heemstra probeerde zich afgelopen zomer op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. “Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen is hun boodschap.”

Marjolein maakte op basis van haar theatervoorstelling ‘Stadsastronaut’ een driedelige podcast voor de VPRO en NPO Radio 1. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Ideaal en werkelijkheid worden samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. En als er iets is wat we nu kunnen gebruiken…

Beluister de podcast ‘Stadsastronaut’ hier.

Marjolein van Heemstra van de Podcast Stadsastronaut
Marjolein van Heemstra van de Podcast Stadsastronaut

2. Fragment ‘Eeuw van de Stad HollandDoc’

Controle over wat er gaat gebeuren hebben we echter het liefst. Ons geloof in de maakbare samenleving is diep. Daarom wordt er nu hard gespeculeerd in de media en op social media.  Iemand die ook graag speculeerde en nadacht over de stad van de toekomst was Constant Nieuwenhuys. In de jaren ’50 schetst hij een visie voor een wereldwijde stad van de toekomst, waar land collectief bezit is, arbeid volledig geautomatiseerd en de noodzaak om te werken is vervangen door een nomadische levensstijl van creatief spelen. Op 2 april 1962 bezoekt schrijver Simon Vinkenoog voor de VPRO het atelier van de kunstenaar. In dit fragment is te zien hoe beide mannen kijken naar de maquettes van Constant, terwijl ze speculeren over de toekomst.

Bekijk: Eeuw van de Stad HollandDoc – Simon Vinkenoog interviewt Constant Nieuwenhuijs over Nieuw Babylon – YouTube

3. Podcast ‘Duurzamer dan sneeuw – de speelplaatsen van Aldo van Eyck’

Nu alle kinderen niet naar school mogen, maar nog wel naar buiten, worden de speeltuinen goed gebruikt. Ook die ooit zijn ontworpen door Aldo van Eyck. Wie kent ze niet: de aluminium klimkoepel, de duikelrekjes en de betonnen zandbak? In totaal ontwierp Van Eyck meer dan 700 zogenoemde iconische speelplaatsen. Dankzij hun duurzame karakter zijn in Nederland nog enkele tientallen te vinden, zoals de speeltuin op het Bertelmanplein in Amsterdam, de allereerste speeltuin die Van Eyck in 1947 ontwierp. Helaas is het nu niet zo’n goed idee om met z’n allen in de speeltuin te zitten. Luister daarom deze mooie radio-uitzending van ‘Het Spoor Terug’ terug. Tot je kinderen zich thuis van de bank een buil vallen dan. 

Beluister de podcast hier.

4. Monty Don’s French en Italian Gradens

Het voorjaar breekt aan. Het perfecte moment om in de tuin aan de slag te gaan. Mocht Nederland helemaal op slot gaan, dan is dat tenminste nog de plek waar je mag zijn. Daarom prijzen wij graag de Netflix series van Monty Don aan. Monty Don is één van Charlotte’s all time favoriete Britse TV-persoonlijkheden. “De passie van Monty voor tuinarchitectuur spat van het scherm. Met zijn charme en kennis neemt hij je mee op wereldreis door de meest spraakmakende tuinen in Italië en Frankrijk. Zelfs als je geen tuin hebt zijn de series een grote aanrader, want je gaat met hem mee op reis vanaf de bank.” Kom je toch nog even het huis uit.

Bekijk: Monty Don’s French Gardens | Netflix

Bekijk: Monty Don’s Italian Gardens | Netflix

Update 30-03: beide series zijn helaas een paar dagen van Netflix afgehaald. We komen binnenkort met een nieuwe lijst!

Monty Don’s French Gardens

5. Film ‘Parasite’

In de film ‘Parasite’ worden architectuur en stedenbouw door de Koreaanse regisseur Bong Joon Ho ingezet om de klassenstrijd in Zuid-Korea inzichtelijk te maken. De werkloze Ki-taek Kim en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan in Zuid-Korea. Het gezin woont onderaan een heuvel in het zogenoemde afvoerputje van de stad. Ze raken geïntrigeerd door de familie Park die bovenop de heuvel woont in een moderne villa ontworpen door een architect. De familie Kim doet er alles aan om zich een weg te banen naar het welvarende huishouden van de familie Park. Geleidelijk aan dringen ze het leven binnen. Uiteindelijk speelt ongeveer zestig procent van de film zich af in het rijke familiehuis.

In de film is het bijzondere huis ontworpen door een fictieve architect Namgoong Hyeonja. In werkelijkheid was het het geesteskind van de productieontwerper van ‘Parasite’ Lee Ha Jun: “Aangezien het huis van Mr. Park door een architect is gebouwd, was het niet eenvoudig om de juiste aanpak te vinden voor het ontwerpen van het huis”, legde Lee uit in een vertaald e-mailinterview met IndieWire. “Ik ben geen architect en ik denk dat er een verschil is in hoe een architect zich een ruimte voorstelt en hoe een productieontwerper dat doet. We geven prioriteit aan blokkering en camerahoeken, terwijl architecten ruimtes bouwen waar mensen daadwerkelijk in kunnen wonen en dus rond mensen ontwerpen. Dus ik denk dat de aanpak heel anders is. ”

Lees het hele interview hier: How Bong Joon Ho Designed the House in ‘Parasite’ | IndieWire

Bekijk de film Parasite via Pathé Thuis

6. Klokhuisaflevering ‘Werelderfgoed: Rietveld – Schröderhuis’

De afleveringen van het Klokhuis zijn ideaal als je met kinderen thuis zit en je de schermtijd educatief wilt invullen. Wil je ze wat bijbrengen over architectuur? Kijk dan naar deze aflevering waarin wordt uigegelegd waarom het Rietveld – Schröderhuis in het rijtje van werelderfgoed staat tussen koninklijke paleizen, historische binnensteden en imposante pleinen.

Bekijk de aflevering: NTR | Het Klokhuis – Uitzending – Werelderfgoed: Rietveld – Schröderhuis

7. TED Talk ‘Why great architecture should tell a story’

De redactie van A.ZINE is ervan overtuigd dat kennis van de gebruiker essentieel is om te komen tot een goed architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp. Wij zijn dan ook geïnspireerd door deze TED Talk van architect Ole Scheeren. Voor hem maken de mensen die in een gebouw wonen of werken evenzeer deel uit van dat gebouw als het beton, staal en glas waaruit het is opgetrokken. Hun verhalen zijn belangrijke input tijdens het ontwerpproces. Hij vraagt zich af: kan architectuur gaan over samenwerking, interactie en verhalen vertellen?

Aan de hand van vijf gebouwen – van een gedraaide toren in China tot een drijvende bioscoop in de oceaan in Thailand – laat hij zien welke verhalen van invloed zijn geweest op het ontwerp. Dan blijkt dat alleen de verhalen van gebruikers belangrijk zijn, maar ook de verhalen van de honderden mensen die betrokken zijn bij de bouw, worden verteld. Uiteindelijk vertelt hij zelfs hoe architectuur een personage kan worden in onze eigen verhalen.

Bekijk de TED Talk op YouTube.

8. Speelfilm ‘Dogville’

Nederland staat vol gebouwen, maar momenteel ontbreken in veel van deze gebouwen de mensen. Denk maar aan de scholen, de theaters en de sportaccomodaties. In de film Dogville ontbreken juist de gebouwen, maar zijn er wel mensen. De hele film speelt zich af in de jaren ’30 in Dogville, een dorpje in de Rocky Mountains, Amerika. Het dorp wordt uitgebeeld door een platte set waarbij de huizen worden aangegeven door witte lijnen op de grond in een grote fabriekshal. De bezigheden van de andere dorpsbewoners vormen het decor van het verhaal van de verwarde jonge vrouw Grace (Nicole Kidman) die op de vlucht is voor gangsters. Slechts enkele keren maakt regisseur Lars von Trier gebruik van de ‘doorzichtigheid’ van het dorp.

Bekijk ‘Dogville’ via IMDb

9. Podcast ‘Hoe heeft Instagram onze aanblik van architectuur en design veranderd?’

Instagram is dé place-to-be voor veel architecten en interieurontwerpers. Zeker nu we geen collega’s hebben die voor de welkome afleiding zorgen. Het is dé plek om de crisis waarin we ons bevinden even te vergeten en ons te laven aan mooie (architectuur)fotografie. Maar heeft de opkomst van social media en Instagram ook een invloed gehad op hoe we naar architectuur kijken? En welke impact heeft het op het uiteindelijke ontwerp en de realisatie ervan? In deze podcast geeft Anneke van Loon, Peperweight, haar visie over de evolutie van onze perceptie van architectuur en interieurontwerp.

Luister hier naar de Paperweight Podcast: Hoe heeft Instagram onze aanblik van architectuur en design veranderd?

10. Documentaire ‘Koolhaas Houselife’

Last but not least. De redactie van A.ZINE houdt ervan om ‘door andere ogen’ naar architectuur te kijken. Een van de meest iconische documentaires waarin dit gebeurt is ‘Koolhaas Houselife’ van Ila Bêka en Louise Lemoîne. In deze documentaire leidt huishoudster Guadalupe Acedo de kijker rond door het Maison à Bordeaux, in 1998 ontworpen door Rem Koolhaas, OMA. In datzelfde jaar riep Time het huis uit tot beste ontwerp, al kent het tal van tekortkomingen. Door Guadelupe te volgen, krijgen we een onverwachte en verrassende blik op de dagelijkse werkelijkheid van deze wereldberoemde villa. Zo moeten als het regent overal in het huis emmers, kannetjes en kopjes worden geplaatst om water op te vangen.

Het tempo van deze documentaire is overigens heerlijk rustgevend. In deze spannende tijden goed voor het gemoed. Terloops krijg je wellicht ook nog wat inspiratie om je huis eens goed schoon te maken. Succes!

Bekijk ‘Koolhaas Houselife’ ondemand.

Wil je op de hoogte worden gehouden van al onze architectuurverhalen? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief!