fbpx

Dan neem je je huis toch gewoon mee?

Dankzij de corona-epidemie gaan we een nieuw tijdperk tegemoet. Lidewij Edelkoort omschrijft het op Dezeen als “a blank page for a new beginning”.  Omdat mensen nu in isolement leven verliest architectuur een belangrijke betekenislaag, namelijk de maakbaarheid door de mens. Want mensen doen architectuur leven.

Wij, mensen, eigenen ons de ruimte toe. Wat is een monumentaal stadsplein zonder de wirwar van fotograferende toeristen en hectische locale bewoners? Wat zijn drukke verkeerswegen zonder toeterende auto’s? En wat stelt een huis nog voor als je het niet mag verlaten? We zitten vast in een stramien van eeuwenoude rigide stedenbouw en architectuur. Gelukkig beschikt onze menselijke soort over de nodige creativiteit om oplossingen te formuleren. Want als je je huis niet uit kan, dan neem je het toch gewoon mee?

Mobiele architectuur

Mobiele architectuur of mobitecture biedt ons de kans om los te komen van deze dagelijkse beslommeringen, en te gaan en staan waar we willen. Gebouwen hoeven niet te zijn geworteld op een vaste plek. Het nomadische bestaan is menseigen. In de Prehistorie trokken stammen her en der rond op zoek naar tijdelijke beschutting en voeding. Dit is mobiele architectuur ‘avant la lettre’. Wat houdt ons tegen om in deze tijden van opsluiting na te denken primitievere woonsituaties? En daarmee een gevoel van vrijheid op te zoeken? Ik stel een herevaluatie van het vertrouwde voor.

Architecture on the move

In 2017 publiceerde de kunst- en architectuuronderzoeker Rebecca Roke het boek ‘Mobitecture: Architecture on the Move’. Alsof ze het coronavirus voorzag, etaleert ze in dit prentenboekje meer dan tweehondervijftig voorbeelden van mobiele architectuur die tot de ultieme verbeelding spreken. De ontwerpen variëren van een parapluhuis tot drijvend solo-eiland in de Maltese wateren, aan de kust van Valletta. Het zijn enigszins ludieke designoplossingen, maar voelen in dit coronatijdperk actueel en relevant aan. Ze bieden een mogelijkheid om te breken met de beperkingen van het traditionele dagelijkse leven, doordat ze alternatieve woon- en werksituaties etaleren. De concepten zijn speels, licht en aanpasbaar aan lokale condities.

Laat je inspireren door onze onderstaande selectie. Ik stel voor: pak je spullen en vlucht de natuur in nu het nog kan. Zeg dag tegen je bakstenen huis en pak de camperfiets?!

Antiroom II

Het utopisch idee om je eigen eiland te bezitten, wordt met ‘Antiroom II’ werkelijkheid. Het desolate eiland biedt soelaas voor iedereen die zijn medemens wilt ontwijken en vluchten voor corona. Het is enkel toegankelijk per boot of al zwemmend van de Maltese kust. De wapperende gordijnen geven een speels effect van beschutting aan de open ronde drijvende structuur.

Foto: Ahmad El Mad

Walking Shelter

‘Walking Shelter’ fungeert meer als een jas dan als een tent. Dit tweedelige design is een speelse verwijzing naar de alom vertrouwde iglo tent waar we allen wel al eens mee gesukkeld hebben in ons leven. De drager bepaalt hier zelf de vorm van het design. Er zijn geen tentpalen nodig en werkt als een regenjas. In deze tijden van ‘social distancing’ voorziet het je ook van de nodige private afbakening.

Foto: Tin&Ed

Pop-up Caravan

De Nederlandse designers Jantien Baas en Hester Worst ontwierpen deze pop-up caravan voor het Haagse Design Festival als ode aan Dutch design. Ze herinterpreteerden het oer-Hollandse caravan idee. Men zegt wel eens dat een Belg met een baksteen in de maag geboren wordt, vervang het woord baksteen door caravan, en we hebben een Nederlandse versie van deze uitspraak.

Foto: Hipaholic

Camper Bike

De mobiele woning van Kevin Cyr is een herinterpretatie van de typische Chinese driewielers. Het wordt aangedreven door zijn eigen pedaalkracht en is ruim genoeg voor één persoon. Hij brengt de twee culturen, Chinese en Amerikaanse, samen in één camper. Nu tijdens de corona-epidemie moet je zoveel mogelijk thuis zitten. Mocht je toch graag meer van de wereld zien, neem je huis dan mee op je fiets, zoals met deze Camper Bike kan.

Foto: Kevin Cyr

Bicycle Teardrop

De designer Matthew Hart gebruikte deze druppelvormige aluminium caravan als verlengstuk aan zijn fiets tijdens zijn rondreis door Brits Colombia. Het rondreisde huisje is net compact genoeg voor één persoon; het beschikt over een slaapplek, een uitklapbaar tafeltje, een koelkastje, en een hoogstnoodzakelijke waterkoker in functie van koffie. Perfecte manier om erop uit te gaan nu het voorjaar aanbreekt.

Foto: Phoenix Alexander Simon

Park Bench Bubble

Het ontwerp van Thor ter Kulve is gebaseerd op het urbane leven in Amsterdam en Londen. Hij bedacht een manier waarin de publieke en private één werden. Deze opblaasbare bubbel met bijhorende bank en een USB oplader op basis van zonne-energie voegt een extra laag toe aan het urbane leven in de stad. Je kunt hem plaatsen in eender welk park waardoor deze normaal heel publieke ruimte nu functioneert als een privé cocoon, waar je jezelf even het terugtrekken van het hectische stadsleven, of waarmee je veilig buiten kan ten tijde van corona.

Foto: Namuun Zimmerman

Boek: Mobitecture: Architecture on the Move, door Rebecca Roke, gepubliceerd door Phaidon