fbpx

“Partner worden is alsof je een tweede huwelijk aangaat”

Voor Edward Schuurmans was partner worden een natuurlijk proces sinds hij in 2013 bij KCAP kwam werken. Dit voorjaar trad hij toe tot de partnergroep. Aan het begin had hij het gevoel dat deze stap vooral voor anderen een grote verandering was, maar zo langzamerhand merkt hij dat ook voor hem veel is veranderd. “Ineens ben ik een van de boegbeelden van KCAP. Mijn collega’s, maar ook opdrachtgevers, vragen zich af hoe pakt Edward deze rol op? Ik moet aantonen dat ik een goede aanvulling ben op de partnergroep.”

Hoe bevalt het partnerschap?

“Goed! Ik vind het hartstikke leuk. Ik zie het als een grote uitdaging om op strategisch niveau over het bureau na te denken. Bij het leiden van een bedrijf komt veel kijken. Uiteindelijk is het de kunst om de grote lijn vast te houden door me bezig te houden met wat er echt toe doet. Voor mij is de kwaliteit van de gebouwde omgeving de levensader van KCAP. Daarnaast is de continuïteit van het bedrijf belangrijk en moeten collega’s plezier in hun werk hebben.” 

Waarom ben je partner geworden bij een bestaand bureau en niet voor je zelf begonnen?

“Vanaf mijn afstuderen wilde ik de kneepjes van het vak leren bij een groot bureau en gebruik maken van de kennis van andere professionals binnen een organisatie. Dit geldt voor mij nog steeds. Ik ben geen solist. Ik vind het fijn om samen een bepaalde koers te voeren en elkaar daarin aan te vullen. Binnen het bureau zijn verschillende generaties partners werkzaam, ik hoef het wiel niet uit te vinden. Ik borduur voort op een rijk oeuvre en heb de beschikking tot veel kennis in plaats van dat ik bij nul moet beginnen. Tegelijkertijd betekent dit dat ik niet ineens de boel op de kop kan gooien. Ik heb ook een verantwoordelijkheid naar alles wat is opgebouwd.”

Hoe heb jij je voorbereid op het partnerschap?

“Enerzijds ben ik er langzaam naartoe gegroeid. Toen ik in 2013 bij KCAP begon als architect hield ik me vooral bezig met projecten, maar in de loop der tijd zijn mijn werkzaamheden steeds breder geworden. Ik ging me steeds meer bezighouden met de organisatorische en bedrijfsmatige kant van KCAP. Anderzijds lag de eindverantwoordelijkheid nog steeds bij anderen, waardoor de consequenties van een partnerschap ongrijpbaar bleven. Tijdens de cursus ‘Partner worden’ van de BNA Academie begon ik me te realiseren wat er op me af zou komen. Dat was heel waardevol.”

Welk nieuw inzicht heb je opgedaan als partner?

“Een goede positionering is van wezenlijk belang. Als bedrijf en als persoon daarbinnen moet je weten waar je voor staat en jezelf durven uitspreken. Wat maakt KCAP uniek? Wat maakt mij uniek? Wat hebben we samen te bieden? Waarin onderscheiden de projecten zich? Waarom is een project een KCAP-project? Om antwoord te geven op deze vragen zijn we nu bezig om onze kernwaarden beter kenbaar te maken aan de buitenwereld. Wij houden van steden. Daarom willen we met alles wat we doen niet alleen bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit maar ook aan de sociale, culturele en economische netwerken ervan.”

Tenslotte: wat wil je potentiële en nieuwe partners meegeven?

“Besef dat je een tweede huwelijk aangaat. Je krijgt ineens een grote verantwoordelijkheid en die moet je willen dragen. Voor de continuïteit van het bureau moet je projecten binnenhalen en vervolgens moet je ervoor zorgen dat ze van uitmuntende kwaliteit zijn. Dit betekent dat je veel van huis bent, ook in de avonduren. Je moet je gezicht laten zien. Voor (potentiële) opdrachtgevers en gemeenten is een grote betrokkenheid van een partner erg belangrijk om tot het beste resultaat te komen. Natuurlijk geven ze KCAP de opdracht, maar concreet betekent dit dat ze intensief willen werken met één van de partners.”

Dit interview met Edward Schuurmans is geschreven in opdracht van de BNA Academie. Bekijk hier ook het actuele cursusaanbod.