fbpx

De tien meest gelezen architectuurverhalen

Lijstjes horen bij het einde van het jaar. Met het nieuwe jaar in zicht kunnen wij alleen maar zeggen dat 2019 voor ons de boeken in gaat als het jaar waarin A.ZINE is geboren. Sinds 2 oktober hebben we 36 architectuurverhalen gepubliceerd. We hebben de tien best gelezen verhalen op een rijtje gezet. Heb jij ze allemaal al gelezen?

1. Wij leven nog lang en gelukkig 

Niet zo gek dat deze column op nummer één staat, want wie wil er nou niet in sprookjes geloven? Onze eerste columnist Laurien Keller vertelt over haar sprookjeshuwelijk met haar twee mannelijke zakenpartners.

2. “Goed ontwerp is een basisrecht” 

Op de tweede plek: de eerste Mevr. de Architect die we hebben geïnterviewd: Marieke Kums! In dit interview vertelt Marieke over haar ideale rol in het bouwproces, dat vrije idee-ontwikkeling onmisbaar is voor de professie en hoe zij via haar ontwerpen agenda maakt.

3. De financiële baten van biophilic design zijn verbluffend 

Als je het Daan Bruggink vraagt dan wordt biophilic het nieuwe hot-item in de duurzame architectuur. Biobased ontwerpen is slechts een onderdeel van biophilic ontwerpen. Biophilic is een allesomvattend begrip in architectuur en design. Met passie vertelt Daan in meerdere artikelen over deze manier van bouwen. In dit artikel gaat hij in op de financiële baten. Iets waarin veel mensen in geïnteresseerd zijn.

4. Wonen in De Binck

Merel Pit toog voor de A.VLOG naar De Binck in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe het is om in dit verbouwde kantoorpand te wonen. Merel heeft zelf jarenlang in het pand gewerkt toen ze nog onderdeel was van de redactie van de Architect. Herkent ze nog iets?

5. “Inclusiviteit binnen de architectenbranche verdient meer aandacht”

Nyasha Harper-Michon valt op: “de branche in dit deel van de wereld bestaat grotendeels uit blanke mannen. Ik heb nog niet ervaren dat ik word buitengesloten, maar ik ben me wel continu bewust van mijn positie.” Deze zelfbenoemd archivist staat op nummer vijf van de lijst.

6. “Een goed concept bewijst zich in het allerkleinste detail”

Op nr. 6 staat het interview met Mevr. de Architect Jolijn Valk, die sinds acht jaar Urban Echoes runt. Zonder een revolutie te starten, wil Jolijn het anders doen. “Een eigen architectenbureau oprichten had voor mij alleen maar zin als ik een verschil zou maken.”

7. Van leeg gepulkte houtloods tot gemeentelijk monument

Dat dit prachtige ontwerp op nummer zeven in de lijst staat, vinden wij niet gek. Deze voormalige houtloods waarin jarenlang een junk woonde die het pand langzaam leeg pulkte is met wat aandacht en liefde door Bedaux de Brouwer Architecten omgetoverd tot een prachtig monument.

8. “Wat zijn jouw hashtags voor komend jaar?”

Er is een kleine revolutie in architectenland gaande. De lerende organisatie staat ineens op de agenda. “Vorig jaar waren de mijn hastags #lerendeorganisastie #mensgericht #talentmanagement” aldus Mirjam Hoveijn, de eerste learning & development manager bij Inbo. Samen met architect-partner Aaron Bogers vertelt ze over focus door hastags.

9. “Uiteindelijk ontwerp ik niet voor mezelf”

De jonge maar ambitieuze architect Janne van Berlo vertelt aan A.ZINE hoe zij in zo’n korte tijd succesvolle grote opdrachten voor elkaar kreeg: “Wanneer er mooie kansen op mijn pad komen waar ik echt in geloof, dan ga ik daar keihard achteraan.”

10. Beloofde bomen maken schuld 

Onze columnist Martjan Kuit maakt een duidelijk punt: “Een boom tekenen is een boom planten” en dat is niet onopgemerkt gebleven. Hiermee heeft hij een verdiende plek in de top tien met zijn column Beloofde bomen maken schuld.