fbpx

Beloofde bomen maken schuld

Nederland verandert de komende jaren in groene oase. Althans, als je artist impressions moet geloven. Toekomstige gebouwen worden steeds vaker verstopt achter bomen, bloemen en planten. Na oplevering is al dat groen in geen velden of wegen te bekennen. Bedrog? Op z’n minst een beetje. Hoog tijd voor een nieuwe renderregel.

Dat een render vaak weinig met het eindproduct te maken heeft, is niet nieuw. De ‘artist impressions’ zijn immers bedoeld om toekomstige gebruikers, opdrachtgevers en andere beslissers een beetje op te warmen voor het op handen zijnde project. Dan wil je als ontwerper of ontwikkelaar natuurlijk iets moois laten zien. De ingrediënten: gunstig perspectief, blauwe lucht, blije mensen en hooguit één of twee auto’s op straat.

Beeld: Martjan Kuit

De render wordt steeds groener

De afgelopen jaren elleboogt een nieuw element zich naar de voorgrond: natuur. Dat viel me op toen ik door op de website van MVRDV scrollde. Op sommige renders lijken de nog te realiseren projecten meer op abandoned places, de natuur is er de baas. Naar gebouwen moet je zoeken. Waar MVRDV aan het bouwen slaat, zo lijkt het, schieten de stadsbossen, bloemenperkjes en parken uit de grond. En na oplevering? Veel steniger wordt het niet.

“Zes jaar geleden verloren we aantoonbaar competities vanwege onze visuals. Ze waren te abstract, te kil en te grijs. Niemand voelde zich er thuis.”

Beeld: Martjan Kuit

Hapinessfilter

Ik snap het wel. Groen is hip. En dus moet je er wat mee als rendermaker. In 2016 doen partner Jan Knikker en Hoofd Visualisatie Antonio Luca Coco van MVRDV in de Architect Business #01 een boekje open over de de succesvolle visuals van het architectenbureau. Er blijkt een speciale MVRDV ‘happinessfilter’ te zijn, die over renders wordt heengelegd. Wat dat precies is wordt niet helemaal duidelijk, maar effectief is het wel. Knikker: “Zes jaar geleden verloren we aantoonbaar competities vanwege onze visuals. Ze waren te abstract, te kil en te grijs. Niemand voelde zich er thuis.” Een beetje vreugde doet wonderen.

Beeld: Martjan Kuit

Realistisch groen

Soms zijn de visuals van MVRDV net té utopisch. Knikker: “Met een visualisatie beloof je iets en dan moet je het kennelijk ook waar kunnen maken.” Dat gaat bijna mis bij Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De eerste plaatjes zijn niet realistisch genoeg. De bomen op het dak van het nog te bouwen pand kunnen er in het echt helemaal niet groeien. Na protest wordt een nieuwe visualisatie gemaakt. Met afbeeldingen van bomen die ook daadwerkelijk op het dak kunnen groeien.

“Zoals een afgebakken diepvriespizza verschilt van de foto op de doos, zal er altijd verschil blijven tussen de render en het eindresultaat”

Beeld: Martjan Kuit

Een boom tekenen is een boom planten

In een visualisatie bomen ‘planten’ die er überhaupt niet kunnen groeien, vind ik een beetje vreemd. Helemaal als meer dan de helft van je verkoopplaatje ‘natuur’ is. Zoals een afgebakken diepvriespizza verschilt van de foto op de doos, zal er altijd verschil blijven tussen de render en het eindresultaat. Ongestraft onrealistische elementen toevoegen lijkt me echter niet de bedoeling. Zeker niet als het om natuur gaat. Zullen we daar iets over afspreken? Een boom tekenen is een boom planten. Zo maken we de wereld samen een stukje groener. Ook in het echt.

Beeld: Martjan Kuit

Ontdek meer van A.ZINE

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder