fbpx
Foto: Alice Lucchinelli

Merel Pit: nieuwe hoofdredacteur van de Architect

Vanochtend ging er voor het eerst in mijn leven een persbericht uit waarin een nieuwe stap in mijn loopbaan werd aangekondigd. Wat erin staat, is waar. Het contract is getekend. Vanaf 1 januari volg ik Harm Tilman op als hoofdredacteur van de Architect. Daarmee keer ik na dik zeven jaar terug op mijn oude nest. Ik kijk er naar uit om met een ervaren team mijn visie op architectuurverhalen een stap verder te brengen bij uitgeverij Vakmedianet. Betekent dit dat A.ZINE stopt? Nee. A.ZINE is en blijft een zelfstandig magazine onder mijn hoede, maar ik ben wel meer op afstand.

Harm Tilman opvolgen is een spannende en leuke stap waar ik lang over heb nagedacht. Dit stond niet in mijn meerjarenplan. Het is echter een eer om in zijn voetsporen te treden; hij is een waar boegbeeld binnen de architectenbranche. Om terug te keren naar de redactie van de Architect waar ik mijn loopbaan begon, maar dan als hoofdredacteur, is een geweldige kans om vanuit een stevige basis meer impact te hebben binnen de architectenbranche en daarbuiten. Een deel van het zittende team is mij goed bekend en de nieuwe mensen wil ik graag leren kennen. Samen gaan we komend jaar op zoek naar hoe we vormgeven aan de Architect van de toekomst. Een toekomst die meer gefocust is op online.

In mijn nieuwe baan neem ik een aantal zaken mee die kenmerkend zijn voor A.ZINE en daarmee voor mij. Zo geloof ik dat het gesprek over architectuur zo breed mogelijk, met zoveel mogelijk mensen moet worden gevoerd. Ook ga ik maatschappelijk relevante thema’s agenderen en aandacht geven aan de ‘onderbelichte, minder ontwikkelde kant’ van architectuur, zoals Kirsten Hannema dat onlangs in een interview treffend benoemde. Hoe mooi zou het zijn als we de onderzoekende, meer experimentele bureaus en de bureaus die bouwen dichterbij elkaar kunnen brengen.

Tegelijkertijd betekent deze nieuwe stap niet dat ik A.ZINE loslaat.

Tegelijkertijd betekent deze nieuwe stap niet dat ik A.ZINE loslaat. Dankzij de redactie staat er nu een onderscheidende formule die toekomstperspectief heeft. Ik ben daarom blij dat de huidige redactieleden blijven zitten. Voor komend half jaar staat er genoeg op de planning. Daarna gaan we samen op zoek naar hoe A.ZINE kan voortbestaan. 

Vanaf januari vinden wel al een aantal veranderingen plaats. Zo zal de frequentie waarmee nieuwe verhalen worden gepubliceerd afnemen en worden de verantwoordelijkheden anders verdeeld. Charlotte Thomas neemt als eindredacteur de planning van de publicaties en de nieuwsbrieven onder haar hoede. Webredacteur Hanyeh Mehdizadeh helpt haar hierbij door alles online te zetten en de berichten op social media in te plannen. Vliegende keeps zijn Janek Bosman en Liz van den Berg die zich hebben doorontwikkeld als webredacteur en waarvan onlangs de eerste artikelen op A.ZINE zijn verschenen. Als klap op de vuurpijl organiseert Jacklin Goverde enkele onlinebijeenkomsten rond relevante thema’s waar ik nu al naar uitkijk.


Nu je hier toch bent. Onlangs heeft de redactie van A.ZINE de eerste printeditie gepresenteerd rond de portretten die ik heb gemaakt voor de rubriek Mevr. De Architect. Een mijlpaal in A.ZINE’s korte leven die navolging verdient. Vorige week is de voorverkoop begonnen. Bestel hier alvast jouw exemplaar voor €14,99 per stuk excl. verzendkosten.