fbpx

LocHal: World Building of the Year

In Tilburg is een voormalige locomotiefloods herbestemd tot stadsforum, of te wel grote bibliotheek waar ook evenementen kunnen plaatsvinden. Deze transformatie is in alle opzichten spectaculair en nu bekroond met de hoofdprijs van het World Architecture Festival (WAF). Het multifunctionele gebouw werd op 7 december verkozen tot ‘World Building of the Year’.

“De openbare bibliotheek werd doodverklaard, maar is weer springlevend. Ondanks de digitalisering, en dankzij veel sociale functies en spannende gebouwen.” aldus Tracy Metz in NRC . Daar is de Lochal een uitstekend voorbeeld van.

Laptopwalhalla

Toen ik begin dit jaar een kijkje nam, zag ik echter dat de Lochal in de eerste plaats vooral een laptopwalhalla is. Overal waar ik keek zag ik mensen zitten achter laptops. Bekijk mijn vlog voor een rondleiding door het gebouw!

Ontwerpers

Verantwoordelijk voor het ontwerp van de Lochal zijn Civic Architects, Braaksma & Roos Architects en Inside Outside / Petra Blaisse. Mecanoo ontwierp de bibliotheek.