fbpx

Wij leven nog lang en gelukkig

Ik zal geen uitzondering zijn geweest. Als klein meisje droomde ik over een prins, een wit paard, een witte jurk en een feestelijke dag. Én over een lange reis die daarop zou volgen, naar een belachelijk luxehotel op een tropisch eiland. Die zonnige vakantie is er nog wel eens van gekomen. Maar voor de rest van dit ultieme geluk, blijft het nog altijd bij dromen. Althans…

Na jarenlange harde arbeid bleek er toch een huwelijk voor me te zijn weggelegd. Een zakelijk huwelijk weliswaar, met maar liefst twee heren. Ik gaf mijn ja-woord aan Arjen en Eric, de oprichters van BNLA architecten. Drie handtekeningen en wat bubbels later was mijn meisjesdroom veranderd in een realiteit van praktische contracten. Gelukkig staat dit huwelijk óók in het teken van liefde: liefde voor architectuur. Met het allesomvattende doel om van ándermans dromen werkelijkheid te maken.

Wat mijn, veelal particuliere, opdrachtgevers vervolgens niet altijd beseffen, is dat het waarmaken van hun dromen al heel wat huwelijken kapot heeft gemaakt. Terwijl ik regelmatig stuit op schreeuwende koppen die beweren dat (ver)bouwen leidt tot relatieproblemen. Websites van makelaars en hypotheekverstrekkers stunten met de beste tips voor ‘stress-vrij bouwen’. De oplossing? Schakel een specialist in: een architect! Daarmee vervul ik naast mijn vak als architect ook de rol van relatietherapeut. En dat doe ik met liefde.

Ik heb het inmiddels allemaal mee gemaakt: een huilende echtgenote die de verbouwstress niet meer aankan, ruziënde stellen en een dominante man die zijn vrouw tot volledige stilte maant tijdens een ontwerpbespreking. Vaak ben ik in dergelijke situaties de ‘mediator’ die de totaal verschillende wensen vertaalt naar één ontwerpoplossing die voor beide nóg beter is dan zij hadden durven dromen.

Los van de ongemakkelijke momenten zie ik mijn rollen vooral als eervolle taak. Ik krijg de kans in het leven van mijn opdrachtgevers te kruipen, waardoor ik zo dicht bij ze kom te staan dat ik hun woonomgeving kan vormgeven. Het zijn de uitgesproken wensen en eigenaardigheden die enerzijds kaders van ónze architectuur bepalen, en anderzijds van hún droomhuis.

Ondanks alle vervlogen dromen, stressvlekken en tranen leeft (bijna) iedereen dan nog lang en gelukkig. Zij in hun paleis. En ik met mijn twee prinsen, zonder paard en witte jurk, maar in een (zakelijk) huwelijk.

Laurien Keller is architect en partner van BNLA architecten en schrijft één keer in de twee maanden een column over wat haar bezig houdt.