fbpx

Maak je osso master feskull

Hoe blijft de branche aantrekkelijk in deze onzekere tijden? Deze vraag stelde de BNA onlangs in één van haar onderzoeken. Aantrekkelijk voor de mensen mét wie we ontwerpen. En vóór wie ontwerpen. Een interessante vraag die mij even in verwarring bracht.

Al jaren zetten we ons binnen ons architectenbureau in om zichtbaar en aantrekkelijk te zijn vóór wie we ontwerpen. Opgeleverde projecten worden gevangen in verleidelijke foto’s, de website verkondigt een overtuigende boodschap en onze ervaring biedt vertrouwen in het gehele proces. De vraag is echter of deze onzekere tijden vragen om ‘meer’.  Komen we nog aan voldoende nieuwe opdrachten? Of moeten we onze strategie heroverwegen?

Tijdens een referentieonderzoek zie ik collega-architecten populaire termen voor hun ontwerpen gebruiken. Een fraai interieurontwerp wordt een ‘rocking interior’ en een modern nieuwbouwhuis blijkt een ‘kick ass villa’. Ik vraag me af of ik me deze hippe kreten ook eigen moet maken door niet alleen een ‘fancy villa’ te ontwerpen, maar ‘em ook nog eens zo te noemen. Met een lach op mijn gezicht bekijk ik de onliner: BNLA maakt je osso master feskull. Ik kom tot de conclusie dat ze straattaal voor ‘BNLA maakt je huis supergaaf’ niet de beste aansluiting heeft met mijn klantenkring.

Een fraai interieurontwerp wordt een ‘rocking interior’ en een modern nieuwbouwhuis blijkt een ‘kick ass villa’.

Daarnaast is het óók belangrijk te onderzoeken hoe we aantrekkelijk blijven voor de mensen mét wie we ontwerpen. De afgelopen jaren groeide BNLA uit tot een bureau met een vast en enthousiast team van ervaren architecten. De wens en de noodzaak om jong talent aan te trekken groeide, ook in deze onzekere tijd. Onze connecties met studenten op de universiteit en net afgestudeerde architecten begonnen langzaam op te drogen en de uitdaging om in hun vizier te komen werd steeds iets groter. Zouden de ’rockin designs’ en ‘gruwelijke osso’s’ wellicht een creatieve en vernieuwende manier zijn om jonge architecten aan te trekken?

Een aantal sollicitatiegesprekken verder is het dan toch gelukt. We hebben d’r! Een nieuw jong talent in ons team. En in de weken die volgen wordt ook onze portefeuille aangevuld met een aantal grote nieuwe opdrachten. Ons kleinschalige bureau en onze hoogwaardige ontwerpen zijn aantrekkelijk voor de mensen mét wie ik ontwerp en vóór wie ik ontwerp, ook zonder hippe ‘slang’.

Mijn eerste jaar als managing partner bij BNLA ligt inmiddels achter me. Tijdens dit jaar heb ik met veel liefde gewerkt aan ontwerpopgaven en me met even veel plezier beziggehouden met HR, marketing, finance en management. Ik blijf voorlopig mijn eigen koers varen en heb vertrouwen in de tijd die voor me ligt.