fbpx

Mix & Match

Opeens viel het me op. Iets wat getriggerd was door anderen, zoveel besproken in de wereld, maar iets wat ik zelf niet als zodanig negatief had ervaren. Maar daar zat ik, weer eens, met mijn rode lippenstift, aan tafel, met een aantal heren in keurige pakken. 

Als pop-up teammember schuif ik bij verschillende ontwerpbureau’s aan tafel. Maar 85% van mijn ontwerpopdrachten zijn voor luchthavens. Juist in dat werkveld, kom ik als interieurarchitect vaak heren tegen, als teamleider, interieurbouwer, opdrachtgever, engineer of architect. De al dan niet aanwezige dames zitten niet altijd op dezelfde stoel als de heren. Zelf bevind ik me op de stoel van de creatief denker, de co-creator, de storyteller. De stoel van de vertaler van de wensen van de klant en van alle stakeholders. 

Masculien en sexy

Het aantal vrouwelijke ontwerpers in “The AirPort-business” is aanzienlijk lager dan hun mannelijke tegenhangers. Hoe komt dit? Geheel afwezig zijn ze niet. Ik heb met een aantal goede vrouwelijke architecten samengewerkt! En ik kan je vertellen, dat gaat er anders aan toe. Niet beter of slechter. Gewoon anders. Deze lacune begrijp ik ergens ook wel. De wereld van de luchthaven, voelt masculien aan. De harde materialen, strakke lijnen en directe taal ligt misschien meer in de mannelijke aard. Deze wereld spreekt sommige dames minder aan. Het gaat vaak om grote gebaren, en mist een zekere tactiliteit. Als interieurarchitect ben ik niet alleen maar “dat vrouwtje met de kleurenwaaier”. De kleurenwaaier is een klein, maar belangrijk deel van mijn creatieproces. Ik kom niet kijken welke kleurtje op de wand moet, maar ik kijk naar de grote lijnen en zoek daarin balans tussen wat de ruimte doet en hoe mensen zich er voelen en gedragen. De kleurenwaaier is een onderdeel van de oplossingen die gebouwd worden, met het oog op de toekomst. Want met kleur, materiaal, verlichting, geluid en geur kan je stress verlagend bouwen. Door openheid en structuur toe te passen in een ruimte, verlaag je het verrassingseffect in stressvolle plekken. Het lijkt alsof jijzelf in control bent. Dat is wat we als mens fijn vinden. Ik zorg dat ruimtelijke elementen de passagiers en medewerkers leiden en ook begeleiden. 

Ik zorg dat ruimtelijke elementen de passagiers en medewerkers leiden en ook begeleiden

Soft & Hard Skills

We hebben het over de hard skills en de soft skills, de masculiene en de feminiene kant, de extraverte en de introverts. Het combineren van deze skills, deze karaktereigenschappen zorgen er voor dat we als team tot betere oplossingen komen. Ondanks het aanbod van verschillende smaken, hangt er een soort van stereotiep beeld van hoe een groep pakken aan tafel eruitziet bij dit soort masculiene gebouwde omgevingen. Maar we vergeten de overige tafels. De tafel van beslissingsmakers of kritische vragenstellers, de tafel van leiders of supporter. En het is vaak een keuze, waar je aanschuift.

“Mix & Match”

Een ontwerpbureau, waar ik een tijd heb gewerkt, had een divers creatief team, internationaal en een regenboog aan karakters en diverse skills. De opdrachten voor luchthavens stonden lijnrecht tegenover de Hospitality en particuliere opdrachten. Ik koos als enige vrouw bewust voor de complexe (publieke) ruimtes. Daar ligt mijn interesse. Juist omdat ik daar op grote schaal, tussen al dat technische en grote gebaren, ruimte kan maken voor het fijne en menselijke gevoel. Of ik nu een stereotiep beeld aan het schetsen ben, of dat het ligt aan iemands keuze of aan het aanbod. Ik ben alleszins een voorstander van inclusiviteit, maar ook van realiteit. Het is goed om bewust te zijn welke pak aan welke tafel zit. Het valt mij nu meer op. Maar het valt mij nog meer op, dat we met een combinatie aan typen pakken aan tafel moeten zitten. Geen focus op ‘x’ of ‘y.’ Maar laten vooral focussen op de positieve z-as, zodat we samen tot het beste resultaat komen. “Mix & Match”