fbpx

De zachte kaarten van de stad

Hoe leefbaar is de stad voor kinderen en ouderen? Als steden voor kinderen van 8 jaar en ouderen van 80 jaar aantrekkelijk en toegankelijk zijn, zijn het goede steden voor iedereen. Dat is de visie van de Colombiaanse stedenbouwkundige Gil Penalosa die drie jaar geleden in Rotterdam was. Om grip te krijgen op de leefbaarheid van deze stad ontwikkelt A.ZINE samen met stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan en architect Marieke de Vries dit jaar zes interactieve ‘zachte’ kaarten. Hierbij verplaatsen we ons in de twee groepen mensen die wellicht het meest kwetsbaar zijn in onze samenleving: kinderen en ouderen.

Beide groepen diepen we uit door ons te focussen op een aantal relevante vraagstukken. Voor zowel kinderen als voor bejaarden is bijvoorbeeld de mate van zelfredzaamheid bepalend voor hun levensgeluk. Zo is het voor bejaarden belangrijk dat ze binnen hun actieradius van 500 meter wandelen medische voorzieningen in de buurt hebben, zoals een huisarts en een apotheek. Op een interactieve kaart kunnen ze ontdekken waar de dichtstbijzijnde medische voorzieningen te vinden zijn. Kunnen ze daar gemakkelijk zelf komen?

Alleen naar buiten

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze in de buurt van hun huis kunnen buiten spelen en dat ze op een veilige manier zelfstandig naar school lopen of fietsen. Is dat wel mogelijk in een grote stad als Rotterdam? Steeds meer ouders laten hun kinderen niet zomaar alleen de deur uit gaan. Via twee interactieve kaarten gaan we op zoek naar antwoorden en ontdekken zij (en hun ouders) waar parken en speeltuinen te vinden zijn, maar ook of ze onveilige situaties tegenkomen op weg naar school. 

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze in de buurt van hun huis kunnen buiten spelen en dat ze op een veilige manier zelfstandig naar school lopen of fietsen.

Snacken in de pauze

Zodra kinderen op de middelbare school zitten, zijn ze een stuk mobieler en kunnen ze zelfstandig grote afstanden afleggen. Ook beslissen ze vaak zelf wat ze doen tijdens pauzes of tussenuren. Bijvoorbeeld een vette hap scoren. Welke puber houdt daar nou niet van op zijn tijd? Maar te veel werkt wel een ongezonde levensstijl en overgewicht in de hand. Hoe groot is de verleiding om in de pauze snel even een snack te kopen? De kaart laat zien waar de vette hap binnen bereik ligt. Is het toevallig dat binnen een beperkte afstand rondom middelbare scholen fast foodrestaurants en snackwagens te vinden zijn?

Foto: Iris van de Broek

Woonsituatie van ouderen

Doordat kinderen en jongeren naar school gaan, staan ze vaak in contact met anderen. Hoe anders is dit voor ouderen. Een gevaar dat voor veel ouderen op de loer ligt is eenzaamheid. Waar wonen relatief veel bejaarden en waar juist minder? Zijn er bepaalde plekken in de stad waar senioren slechts beperkt contact kunnen maken met de buitenwereld. En is het wel zo logisch dat sommige plekken in de stad veel senioren trekken als je kijkt naar de omgeving en de aanwezigheid van voorzieningen? In twee interactieve kaarten onderzoeken we de woonsituatie van ouderen. Waar zou jij het liefst wonen als je 80 bent?

Waar zou jij het liefst wonen als je 80 bent?

Duiding

Naast dat je via de interactieve kaarten van PosadMaxwan zelf kunt ontdekken hoe leefbaar Rotterdam is voor kinderen en ouderen, reflecteert Marieke de Vries in zes artikelen op de afzonderlijke vraagstukken. Hiervoor gaat ze in gesprek met experts, maar ook met ervaringsdeskundigen, zoals een basisschooldocent, een huisarts en een bezorgde ouder.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de zachte kaarten van Rotterdam en de verdiepende artikelen van Marieke? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief!