fbpx

15 keer architectonisch verantwoord vakantievieren

Aangezien vele landsgrenzen voorlopig dicht zijn, zit vakantievieren in verre oorden er niet in. Daarnaast blijven de meeste vakantiegangers vanwege het nog altijd rondwarende coronavirus het liefst in eigen land. Gelukkig is daar ook van alles te beleven. De mogelijkheden om architectonisch verantwoord te overnachten zijn zelfs uitputtend. Samen met de redactie van A.ZINE heb ik de leukste voor je op een rijtje gezet.

Sommige van de geselecteerde locaties hebben zelfs deze zomervakantie nog plek! Mocht je al andere plannen hebben, dan zijn het ook leuke bestemmingen voor een weekendje weg.  Stuur je ons een foto als je er bent geweest?

1. Culture Campsite, Rotterdam

De meest architectonisch verantwoorde camping van Nederland! Een camping zonder tenten, maar met toffe architectonische objecten van gerecyclede en afvalmaterialen. Elke architectuurliefhebber wil hier een keertje overnachten!

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

2. Boomtent, Garderen

Wil je juist de stad uit? Slaap dan in deze druppelvormige Boomtent middenin de natuur. Weinig luxe en comfort, maar veel sfeer en hoog en droog. Even helemaal ‘back to basics’.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

3. Wikkelboats, Rotterdam

Een vakantiehuisje gemaakt van gerecycled karton, veel duurzamer wordt het niet. René Snel tekende samen met Fiction Factory het ontwerp. In Rotterdam zijn er twee huisjes geplaatst op pontons. Ze zijn onderdeel van het jachthaventje “The Red Apple Marina” in het Maritiem District in hartje Rotterdam-centrum. En worden omringt door architectonische hoogstandjes.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

4. Wikkelhouses, Apeldoorn, Dordrecht en Gorssel

Heb je wel even genoeg architectuur gezien, zoek je een natuurlijkere omgeving en blijf je liever met je beide benen op de grond staan, maar vind je het concept van de Wikkelboat wel leuk? Boek dan een nachtje in een Wikkelhouse in de bossen bij Apeldoorn, vlakbij Nationaal Park De Biesbosch of in de Achterhoek.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

5. Huis Dijkstra, Groet

Dit zomerverblijf, ontworpen door architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten, is in 1933 geheel in de stijl van het Nieuwe Bouwen gebouwd. Alles in en om dit bijzondere zomerhuis draait om licht, lucht en ruimte.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

Overigens zijn ook andere monumenten een overnachting waard. Klik hier voor een overzicht.

6. HIHAHUT, gemeente Kaag en Braassen en gemeente Nieuwkoop

In Nederland staan vijf HIHAHUT-ten, oftewel designtrekkershutten. In. Elke hut is uniek en ontworpen met oog voor de context. Zo is er een geïnspireerd op de vele vogelsoorten die ons land rijk is en beschikt de ander over een eigen uitkijk platform bovenop de hut. Je kunt er met maximaal 2 personen overnachten.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

7. Yurts, her en der in Nederland

Een reisje naar Mongolië zit er voorlopig niet in. Dan vormt een overnachting in een authentieke yurt een mooi alternatief. Je vindt ze overal in Nederland, van Dwingelo tot Valkenburg en van Noordijk tot in Den Hoorn.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

8. Villa Augustus, Dordrecht

Altijd al een keertje willen slapen in een watertoren? Dan is dit je kans. Het Hotel van Villa Augustus is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht. Of je kijkt vanuit je kamer uit over het weidse rivierenlandschap of over de schitterende moestuin.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

9. Burgwachtershuisjes, Amsterdam

Veel brugwachtershuisjes hebben hun functie verloren. In plaats van ze aan hun lot over te laten, zijn er – o.a. dankzij architectenbureau Space & Matter –  28 in Amsterdam getransformeerd tot bijzondere hotelkamers voor maximaal 2 personen.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

10. Kubuswoningen, Rotterdam

Deze wereldberoemde kubuswoningen zijn in 1984 gebouwd door architect Piet Blom. De meeste zijn nog steeds in gebruik als woning, maar twee ervan zijn in 2009 geheel gerenoveerd en omgetoverd tot sfeervol hostel. Met uitzicht op de Markthal en de bibliotheek van Rotterdam zit je architectonisch helemaal goed.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

11. ’t Houten Zwijn, Ermelo

Deze bijzondere vakantiebungalow is helemaal gemaakt van hout. De vormgeving is geïnspireerd op de wilde zwijnen die op de Veluwe, en dus ook op de locatie van de bungalow, rondlopen. Hier kun je met vier personen overnachten.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

12. Inntel Hotel, Zaandam

Verguisd door architectuurcritici en tegelijkertijd geliefd door veel toeristen. Dit hotel, ontworpen door Wilfried van Winden (WAM architecten), heeft een gevel die bestaat uit bijna 70 gestapelde typische Zaanse huisjes en mag daardoor niet missen in dit overzicht.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

13. Boshuisjes, Vlieland

Slaap in de Ark, de Solo, de Barn, de Beukennoot, de Sider of de Woodrock en wordt wakker tussen de bomen op loopafstand van het strand. Op het kampeerterrein van camping Stortemelk staan achttien architectonisch zeer verantwoorde vakantiehuisjes, ontworpen door BARST architecten & Atelier Boekhout.

PS Ik weet uit ervaring dat deze huisjes erg geliefd zijn en daardoor bijna altijd volgeboekt…

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

14. Merry-Go-Round,Ruinen

Een vakantiehuis, maar dan anders. Ira Koers geeft met het ontwerp van Merry-Go-Round een nieuwe betekenis aan de vakantiehuistypologie. Om zoveel mogelijk het omringende landschap te ervaren zijn alle functies aan de gevel gelegen en met elkaar verbonden door de rondgang die langs de gevel loopt. Met als leuke bijkomstigheid dat je rondjes kunt rennen door je woning.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

15. Overnachten in Kunst, Kemzeke, België

Last but not least, een klein tripje over de grens naar onze Zuiderburen. Want in de Verbeke Foundation kun je een nachtje vertoeven in de kunstinstallatie CasAnus, ontworpen door kunstenaar Joep van Lieshout. In deze polyester sculptuur, een gigantische replica van het menselijke spijsverteringssysteem, bevindt zich een exclusief appartement. Binnen de redactie was enige discussie over in hoeverre dit nu een architectonisch verantwoorde tip was, maar we wilden hem jullie toch niet onthouden.

Klik hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.