fbpx

Luuks woningjacht

Iedereen weet dat het crisis is op de woningmarkt. Betaalbare woningen zijn bijna niet beschikbaar. Ook studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben moeite om een woonruimte te vinden in Rotterdam. In deze video volgen we Luuk door de wijk Middelland op zoek naar zijn eerste koopwoning. Vindt hij een woning? Is er plek voor hem in Middelland?

Luuk is student aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Studenten aan de academie werken vier dagen in de week bij een ontwerpbureau of bij een gemeente. Vrijdags, in de avonduren en in het weekend volgen ze het curriculum van de opleiding. Vanuit zijn werk heeft Luuk inkomen en daardoor een budget van € 175.000 om een woning te kopen. Maar wat kan hij hiervoor in Middelland kopen?

Voor iedereen

Middelland stelt trots open te staan voor mensen uit alle lagen van de maatschappij. Een tijd lang was dat ook zo. Sinds de jaren tachtig is de wijk echter flink in opkomst. Want wonen vlak naast het centrum, in rustige straten, aan de drukke en hippe Nieuwe Binnenweg of op stand aan de prachtige Heemraadssingel, wie wil dat nou niet?

Slim ontwerp

Stedenbouwkundige G. J. de Jongh maakte in 1887 het ontwerp voor deze wijk voor de gehele stadsbevolking. In die tijd woonden de kapiteins en de havenbaronnen aan de brede singel en de matrozen erachter in de smallere straten. Ook nu nog zie je deze verdeling in bebouwing en bewoning terug. De brede straten zijn duurder dan de smalle straten.

Inmiddels zijn de prijzen ook in de goedkopere straten enorm opgelopen. Het budget van Luuk is te laag om een woning in de wijk te kunnen kopen. Wat daarbij niet helpt is dat woningsplitsen, waarbij een grote woning in kleinere wordt opgedeeld, niet meer mag. Daardoor staan alleen hele woningen te koop, die niet alleen te duur zijn voor Luuk, maar ook te groot.

Huren als oplossing

In de film maken we kennis met een andere student die geluk heeft gehad. Zij kreeg in de wijk een sociale huurwoning toegewezen. Is dat dan de oplossing voor Luuk? Helaas niet, hij verdient inmiddels te veel en de wachttijd die is – net als bijna overal in Nederland – opgelopen tot meerdere jaren. Ook huren in de vrije sector zit er niet in, want daar is het inkomen van Luuk weer niet hoog genoeg voor.

Kortom, Middelland is als woonplek onbereikbaar voor Luuk. Voor hem zit er niets anders op te blijven reizen, onder de brug te gaan wonen of  – zoals zoveel jonge mensen – terug gaan naar zijn ouders.

Kijk deze film van Luuk van Zwam, Michelle Ritzen en Rob Koningen.


Het vak Architectuurkritiek van Academie van Bouwkunst Rotterdam in Middelland

Merel Pit en Tim de Boer geven samen het verplichte vak Kritiek aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Studenten worden uitgedaagd verder te gaan dan de – gebruikelijke – teksten. Zij moeten hun verhaal verbeelden in een video. Door vroeg een onderwerp te kiezen, een trailer te maken én dit verhaal verder uit te werken ontstaan volwaardige mini documentaires.

Dit jaar kozen we in samenwerking met AIR de wijk Middelland in Rotterdam als focus. De wijk heeft een gedifferentieerde opzet waardoor er zowel brede lanen met grote, luxere, huizen zijn als smallere straten met goedkopere appartementen. In de jaren ’80 was de wijk één van de goedkoopste van Rotterdam vanwege de vele verslaafden en daklozen in de wijk. Na de sluiting van Perron 0 ging de wijk er steeds verder op vooruit. Inmiddels trekt de wijk ook de bovenkant van markt aan.

Middelland heeft in het Noordelijke deel een sterke betrokkenheid van (o.a. rondom het Middellandplein) en een veel minder ontwikkelde bewonersparticipatie in het Zuiden. Onze uitvalsbasis in de wijk was het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieslaan. Tijdens een workshop op deze locatie leerden de studenten de wijk en haar inwoners kennen. Er zijn uiteindelijk zeven films gemaakt waarvan we een selectie laten zien. Dit is daar één van.