fbpx

Vormelijke schoonheid

Sinds 2003 duikt er in Londen, ongeacht de richting waarin je gaat, een fallusachtig gebouw aan de horizon op. Officieel aangeduid als ‘30 St. Mary Axe’, meet ‘The Gherkin’ (de augurk) maar liefst 180 meter hoog en is het het op één na hoogste gebouw in de stad. De 41 verdiepingen tellende toren is van de hand van Foster + Partners in opdracht voor herverzekeraar Swiss Re. ‘The Gherkin’ heeft de populariteit voor hoge gebouwen bij het grote publiek aangewakkerd. De toren beschikt over een iconenstatus en staat symbool voor het toonaangevende financiële centrum van Europa.

NEW FORMS, NEW PROBLEMS is de vijftiende, en tevens laatste foto van Philippe Sarfati’s reeks ‘Territories’. Het experimentele fotoproject resulteerde in 15 foto’s die zich op de grens tussen straat- en architectuurfotografie bevinden. Hij liet zich leiden door de afhankelijkheid van het gelukkige toeval en spontane gedrag van mensen in de gebouwde omgeving. NEW FORMS, NEW PROBLEMS etaleert wederom de blik van de gebruiker op de aanwezige architectuur. We treffen een interactie tussen twee beveiligers van ‘The Gherkin’ aan. Het beeldbepalende gebouw van Norman Foster vormt al geruime tijd het subject van gedachtewisselingen. Een spontaan gesprek tussen Sarfati en de twee mannen vloeide voort in een eerbetoon aan hun werkplek maar belichtte ook hun frustraties. De moeilijkheidsgraad van het onderhoud dat de ongebruikelijke vorm van het gebouw vraagt, bezorgt hen grijze haren. “Weet je hoe lang het duurt om zo’n onregelmatige plattegrond schoon te maken met een normale stofzuiger?”

Groen(t)e architectuur

De toren met onderscheidende vorm gelegen in het financiële centrum van de Britse hoofdstad is in de volksmond bekend als ‘The Gherkin’ (de augurk). De augurkachtige structuur belichaamt de start van een vooruitstrevende milieustrategie in hoogbouw. Het is een ecologisch vooruitstrevend gebouw. Zijn aerodynamische vorm maximaliseert de hoeveelheid natuurlijk daglicht en ventilatie om zo het energieverbruik van het kantoorgebouw met 50% te verminderen. ‘The Gherkin’ is dus niet alleen een ambitieus gebouw met een massieve structuur, maar ook pionier tegenover soortgelijke kantoorgebouwen met dergelijke omvang. Het pand telt ruim 45.000 vierkante meter aan kantoorruimte met daarnaast nog winkel- en horecagelegenheden, die gevestigd zijn aan een plein. De nieuwe vorm in kantoorarchitectuur bracht ook een verbeterde werkomgeving met zich mee. Door de glazen gevelhuiden onstaat er een sterke visuele verbing tussen het stedelijke landschap en de kantoorruimten. ‘The Gherkin’ wordt afgetopt met bovenin een exclusieve club met een panoramisch uitzicht van 360 graden over de wereldstad. De spraakmakende architectuur bracht ook nieuwe knelpunten met zich mee. Hoe vooruitstrevend het ook is om gebouwen met ongebruikelijke vormen te ontwerpen, vaak is het praktische onderhoud minder geavanceerd. Zo verhindert de gebogen glazen gevel het gebruik van gewone steigers of zwaaitrappen. Er is speciaal voor de unieke vorm van het gebouw een systeem van schuifkranen ontworpen, waardoor schoonmakers de gevels kunnen betreden zonder het risico van wrijving of degradatie van hun touwen. Dat esthetiek ook functioneel kan zijn is bij ‘The Gherkin’ duidelijk niet het geval.

Dit beeld is de vijftiende foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Bekijk hier de complete reeks: