fbpx

Stadsreflectie

Marseille, de grootste havenstad van Frankrijk en tevens de culturele hoofdstad van Europa in 2013, beschikt over een gebouwenbestand om ‘u’ tegen te zeggen. Naast het MuCEM van Rudy Ricciotti heeft ook Norman Foster zijn handtekening op de stad mogen zetten. Het Britse architectenbureau Foster + Partners won de prijsvraag voor de heraanleg van de oude haven. De ontoegankelijke historische haven transformeerde naar een publiekstrekker. Het Vieux Port Pavilion is hun laatste toevoeging aan deze grootstedelijke operatie. Het is een minimale interventie met maximale uitkomst.

MAKING THE INVISIBLE VISIBLE is de veertiende foto waar de menselijke interactie op de voorgrond staat en de architectuur an sich op de achtergrond vertoeft. Sarfati gunt ons een intieme blik op de wisselwerking tussen het bouwwerk en de gebruiker(s). Moeder en dochter nemen hier een moment van observatie. Hun oogopslag toont de speelse kant van het Vieux Port Pavilion. De reflectie van de bezoeker en zijn omgeving brengt een visueel spektakel te weeg.

Zilveren horizon

De haven van Marseille is een beladen plek met immense culturele waarde. De afgelopen decennia raakte deze ruimte tevergeefs verloederd. Het ontwerp van Foster + Partners zorgde voor een heropleving van dit gebied. Spencer de Gray, Head of Design, Foster + Partners: “Ons doel was om de Vieux Port voor iedereen toegankelijk te maken – het project is een uitnodiging aan de inwoners van Marseille om opnieuw van deze grootse ruimte te genieten en deze te gebruiken voor evenementen, markten en vieringen.” De kades werden in een volledig nieuw jasje gestoken. De boothuizen en technische installaties die voorheen her en der verspreid stonden langs de aanlegplaatsen kregen een andere bestemming, hierdoor verkreeg men een opener en vooral veiliger voetgangersgebied. De verloren ruimte werd terug gegeven aan de stad Marseille en zijn inwoners. En als kers op de taart voorzag het ontwerp een multifunctioneel paviljoen dat als een eenvoudige zilveren lijn aan de horizon verschijnt. Deze interventie oogt simpel maar effectief en biedt een beschutte evenementenruimte in de haven. De gepolijste roestvrijstalen structuur meet 46 meter lang bij 22 meter hoog, en bestaat uit acht slanke pilaren en flinterdun profiel.

Het project is een uitnodiging aan de inwoners van Marseille om opnieuw van deze grootse ruimte te genieten en deze te gebruiken voor evenementen, markten en vieringen.

Sarfati interpreteert de inox-structuur als een poëtisch antwoord op de noodzaak om schaduw te bieden op een multimodaal kruispunt waar er gewacht wordt op de bus, de metro of de boot. De ruimte legt letterlijk de focus op de bezoekers. De speelsheid van de gewichtloosogende structuur maakt de stad zichtbaar voor de aanschouwer. De publieke promenade fungeert als verpoosplek, als overdekte eventhal en maar voornamelijk als ontmoetingsplek tussen de stad, de haven en zijn inwoners.

Dit beeld is de veertiende foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Bekijk hier de hele reeks:

Bekijk hier de andere foto’s: