8   +   1   =  

Een Koreaanse student in haar natuurlijke habitat: op de campus in de schaduw, kijkend op haar telefoon. Philippe Sarfati toont met zijn foto ‘Context’ een schaduwspel van de Ewha Womans University (EWHA) in Shinchon, Seoul. De Franse architect Dominique Perrault is de geestesvader van het bouwwerk. De horizontale simpliciteit en monumentaliteit ervan vormen een groot contrast met de achterliggende chaotische stad. De onderdoorgang vormt een vloeiende verbinding tussen de stad en de universiteit.

Deze foto is de negende foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Ook in deze foto zet hij de mens als gebruiker van de (semi-) publieke ruimte centraal.

Gezonken landschap

De stereotiepe Zuid-Koreaan is zonschuw. Dit ter bescherming en behoud van hun lichte huid als een teken van een hogere sociale klasse. Dit fenomeen is volgens Philippe ook in deze foto voelbaar. De student trekt zich immers uit de zon terug.

Dominique Perrault ontwierp een atypische universiteitscampus die niet visueel aanwezig is in het stedelijke weefsel maar zich erin verstopt. De verzonken (schaduwrijke) gang is de nieuwe hoofdingang van de EWHA-campus, maar tevens de verbinding tussen de oude en nieuwe stad van Shinchon. Het artificiële landschap vervaagt de scheiding tussen de universiteitsgebouwen en het omringende natuurlijke landschap.

Groundscape

Het relatief kleine gebouw huisvest een divers programma, van klaslokalen en bibliotheken tot theater en sportfaciliteiten voor 20.000 studenten. Perrault zette de opdracht naar zijn hand door het bouwwerk grotendeels in de grond te laten zinken. Dit resulteerde in fusie tussen architectuur en het landschap: de “groundscape”. De hoofdingang is een kloof tussen twee heuvellandschappen in. De publiektoegankelijke heuvellandschappen beschikken over glazen wanden die het natuurlijke daglicht naar binnen laten om het programma te doen leven.

De flexibele ondergrondse architectuur van Dominique Perrault vormt een eigentijds antwoord op hoe landschap en architectuur samen kunnen gaan. Hier is een plek ontstaan van ontmoeting, kennisoverdracht en rust. Een groene oase als tegenhanger van het stedelijke landschap.  

Dit beeld is de negende foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Bekijk hier de hele reeks:

Klik op de foto om er meer over te lezen: