fbpx

(VISUELE) VERBINTENIS

De foto ‘complexity’ van Philippe Sarfati etaleert de schoonheid van visuele connectie(s) in architectuur.  De Kunsthal Rotterdam, één van de sleutelwerken in het oeuvre van OMA, staat bol van verbinding. De foto toont een sterke blikuitwisseling tussen een kindje en een dame, maar ook de connectie tussen de publieke en de museale ruimte. Op de achtergrond zien we de drukke Westzeedijk. Deze staat weer in verbinding via De Kunsthal met het achterliggende museumplein. De Kunsthal an sich een is complex ontwerp dat tot leven komt dankzij (visuele) verbindingen.

Deze foto is de zesde foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Hij legt hier een toevallige ontmoeting vast tussen twee bezoekers van de Rotterdamse Kunsthal. Het toen baanbrekende museumontwerp van OMA (geopend in 1992) vormt hier een kader voor een visuele dialoog. Het kleine kind op de voetgangershelling roept om de aandacht van de kijker en leidt de blik naar het koppel. Pas later valt de architecturale omgeving op.

Collectieloze connectie

Het beroemde werk van OMA deed aardig wat stof opwaaien in 1992. De complexe collage van diverse ruimten onder één museaal dak was toen uitermate ongewoon. Het experimentele ontwerp schopte tegen de schenen van conventionele museumarchitectuur. OMA realiseerde met De Kunsthal een collectie van collectieloze galerieruimten, waarmee de nadruk gelegd werd op tijdelijke expo’s. Er is hier geen sprake van één vaste museale opstelling.

De tentoonstellingsruimten, het auditorium en het restaurant zitten samen in een compact ontwerp van 3300m2. De verscheidene volumes kruisen elkaar in de ruimte via schuin aflopende en/of oplopende vlakken. Hierdoor vindt er een soort hybride kruisbestuiving plaats tussen de diverse activiteiten in en rond het gebouw. De Kunsthal vormt zo een brug tussen de drukte van het verkeer en het museumpark. Het is een overgangsgebied waar een museale invulling aan is gegeven. De foto ‘complexity’ van Philippe illustreert deze gelaagdheid. De (visuele) verbintenis tussen de menselijke interactie en zijn omgeving doet deze foto, en De Kunsthal, leven.

Dit beeld is de zesde foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Bekijk hier de hele reeks:

Klik op de foto om er meer over te lezen.