fbpx

Continue curves

De foto ‘parametric architecture’ van Philippe Sarfati laat ons een museummedewerker zien tijdens zijn rustpauze in het Dongdaemun Design Plaza in Seoul, Zuid-Korea. Hij wordt omringd door continue curves, van de onregelmatige traphal tot de sculpturale zitbank. De fluïditeit van het gebouw eigent zich de hoofdrol toe, terwijl de mens een bijrol vervult. De museummedewerker neemt hier letterlijk een rustmoment in een eindeloos bewegend complex.

Dit golvende complex met glinsterende aluminium façade is een van de bekendste projecten van Zaha Hadid Architects in Azië. Dongdaemun Design Plaza (DDP) is een culturele hub waar kunst, design en technologie in elkaar overvloeien. Het herbergt o.a een designmuseum, verscheidene exporuimtes en vergaderplekken. Alle functies zijn verbonden door speelse golven.

Parametrische architectuur

Het DDP geldt als toonbeeld van parametrische architectuur. Het parametrisch ontwerpproces is gebaseerd op algoritmisch denken en heeft ervoor gezorgd dat – de tot dan toe – onmogelijke gebouwvormen realiteit zijn geworden. Zaha Hadid liet de wereldkennis maken met tot dan toe ongeziene organische vormen die tot in de kleinste details merkbaar waren. Parametrische architectuur werd zelfs het handelsmerk van Zaha Hadid Architects.

Parametrische architectuur wordt echter volgens Philippe Sarfati, die naast fotograaf ook architect is bij MVRDV, onterecht geassocieerd met gekke onregelmatige vormen. Volgens hem is het parametrische ontwerpproces een uitermate flexibele manier van ontwerpen die verschillende soorten architectuur voortbrengt, zoals ook het bottom-up project Almere Oosterwold.

Dit beeld is de vierde foto uit Philippes reeks ‘Territories’. Bekijk hier de hele reeks:

Klik op de foto om er meer over te lezen.