fbpx

#nieuwperspectief op het balkonleven

Terwijl we in quarantaine zitten, ontdekken we opnieuw onze woning en prijzen we onszelf gelukkig als er een buitenruimte bij zit. Het liefst een tuin, maar een balkon is ook al grote winst. Fotograaf Bas Gijselhart fotografeerde door heel Nederland mensen op hun balkon, van Gemert tot Amsterdam en van Eindhoven tot Arnhem.

Bas Gijselhart spotte naar mate de lockdown vorderde en de zon harder scheen, steeds meer mensen op balkons en in ramen. De normaal vaak ‘lege’ gevels bieden een #nieuwperspectief, een kijkjein het leven dat zich erachter afspeelt, maar ook het leven dat normaal elders plaatsvindt. Dankzij de taferelen op de balkons en in de ramen, krijgen de gebouwen context en schaal.

Nog niet zo lang geleden waren buitenruimtes (balkons, dakterrassen, patio’s, loggia’s) bij appartementen niet verplicht. Niet zelden werden ze achterwege gelaten omdat het architectonisch beeld prevaleerde. Nu weten we ze hoe belangrijk ze zijn en komt die tijd hopelijk nooit meer terug. Het zijn de plekken waar mensen de zon op hun huid kunnen voelen en de wind door hun haren. Hier maken ze contact met buiten, met de buren, een toevallige voorbijganger of een bezoeker op afstand.

Fotoreeks #nieuwperspectief

Met deze serie volgt Bas, David, Philippe en Sebastian op in onze fotoreeks #nieuwperspectief. Tot aan de zomer presenteren wij fotoseries van diverse fotografen over hoe zij hun woon/verblijfplek tijdens de coronacrisis ervaren. Het zijn geen lege stads- en/of dorpsbeelden of typische huiselijke taferelen, maar foto’s waar de ‘publieke’ en de woonruimte nieuwe invullingen krijgt. We zien hoe mensen zich op creatieve manieren coronaproof manoeuvreren door het urbane landschap. Maar ook hoe zij hun leefruimte geschikt maken voor activiteiten die voorheen buitenshuis plaatsvonden.

Bekijk de gehele fotoserie hieronder en klik er op voor een vergrote versie:

Meedoen? Mail de redactie: redactie@a-zine.nl

Op de hoogte blijven van deze fotoseries? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!