fbpx

“Groen in het interieur kan een veel grotere impact hebben”

“Groen is een goed middel om vanuit het perspectief van de gebruiker te ontwerpen”, aldus Herma Kerssies (BDG Architecten). Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat planten stress verminderen, productiviteit vergroten, creativiteit stimuleren en daarnaast de luchtkwaliteit en akoestiek verbeteren. “Wanneer je ontwerpt met groen dan moet je dat zo breed mogelijk doen. Niet alleen op en om gebouwen, maar ook in het interieur. Uiteindelijk brengen mensen dáár 90% van hun tijd door.” Merel Pit sprak Herma Kerssies over hoe je succesvol groen meeneemt in je ontwerp. 

Waarom is groen in architectuur belangrijk voor jou?

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de invloed van de omgeving op de mens. Voor een verdiepingsslag heb ik dit voorjaar de opleiding Omgevingspsychologie afgerond. Binnen de opleiding is ook veel aandacht voor het effect van groen. Door groen toe te passen in gebouwen wil ik een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen en het milieu.”

Wanneer is groen van toegevoegde waarde in het interieur?

“Als het een integraal onderdeel is van je ontwerp. Een groene wand naast de verwarming op een plek waar bijna geen zonlicht komt, is bijvoorbeeld gedoemd te mislukken. Je moet niet alleen de juiste planten kiezen, maar ook nadenken over de plek van de raamopeningen en de verwarming. Betrek daarom ook groenleveranciers, want zij hebben belangrijke plantenkennis die wij als architecten ontberen.”

Hoe zorg je ervoor dat groen in gebouwen meer is dan stylingsgroen?

“Het is belangrijk dat je weet waarom je groen toepast. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zet je het bijvoorbeeld overal in het gebouw groen in. Wil je de akoestiek in een ruimte verbeteren, dan kies je een andere samenstelling van planten. Om mensen te laten ontspannen op hun werk, zorg je voor planten op de plekken waar ze tot rust kunnen komen. Wil je groen in de kantine? Dan kun je eetbare planten overwegen. Je kunt ook het interieur dynamisch vormgeven door planten toe te passen met verschillende bloeiperiodes. Dan veranderen per seizoen de kleur en geur van het interieur. Door zo na te denken kan groen in het interieur een veel grotere impact hebben.”

Waar loop je tegenaan wanneer je groen in architectuur toepast?

“Opdrachtgevers willen best investeren in groen bij aanschaf, maar ze zijn terughoudend als het gaat over het onderhoud. Het verzorgen van planten kun je echter niet achterwege laten. Hier zitten niet alleen kosten aan, maar het vraagt ook om een bepaalde inspanning en interesse. Het is belangrijk dat daar goed over wordt nagedacht. Ga je een groen onderhoudscursus volgen? Besteed je het uit? Of wijs je een gebruiker aan die er verantwoordelijk voor is?“

Wat is je toekomstdroom als het gaat om groen in architectuur?

“Er komen steeds meer installaties en geluidsabsorberende materialen in gebouwen, maar hier kun je ook heel goed planten voor inzetten. Daarom zou het mooi zijn wanneer we een manier vinden om het effect van groen op de luchtkwaliteit en de akoestiek in een gebouw te berekenen. Hierdoor kunnen we aantonen dat het gebruik van groen ook besparingen oplevert in investeringskosten voor installaties. Zo kan groen in het interieur een veel grotere impact hebben.”

Dit interview met Herma Kerssies is geschreven in opdracht van de BNA Academie. Bekijk hier ook het actuele cursusaanbod.