fbpx

Bevrijd je innerlijke kind

“Mevrouw, waarom bent u architect geworden?” vroeg een van de tienjarige jongens in mijn klas. Een van de vele voordelen van tijd doorbrengen met kinderen: ze stellen altijd vragen die beginnen met waarom.

De afgelopen twee maanden heb ik op zondagen met een groep energieke en nieuwsgierige 10-jarigen blootgesteld aan het architectenvak. Mijn vrijwilligerswerk bij de IMC WeekendSchool is een ware eyeopener. Het programma geeft kinderen uit achterstandsbuurten de vaardigheden, de kennis en de durf om in carrièremogelijkheden te denken die anders voor hen niet toegankelijk zouden zijn. Voor onze introductiecursus hadden collega-gastdocent Maria Piels en ik veel tijd besteed aan het samenstellen van interactieve architectuurquizzen, maar we hadden ons niet voorbereid op hun vragen over onze persoonlijke drijfveren en ambities.

Authenticiteit van kinderen

Dat de kinderen onze achterliggende ambities wilden begrijpen, inspireerde mij. Het deed me denken aan een oude tekening die ik een aantal jaren geleden bij mijn ouders thuis was tegengekomen, verborgen tussen mijn oude kinderboeken en speelgoed. In het paars had ik erop geschreven: ‘Ik wens dat alle arme mensen in een huis zijn. En eten’. De woorden van kinderen spreken van veel vertrouwen en authenticiteit, en dat maakt me enthousiast. Lang voordat ik wist dat ik architect zou worden, wilde ik al vreugde brengen in mensenlevens en ervoor zorgen dat iedereen, vooral degenen in nood, zouden worden verzorgd.

Architecten geven het leven vorm

In de huidige leven is het gemakkelijk om je te verliezen in dagelijkse werkverplichtingen, zoals het aanvragen van aanbestedingen of vergunningen, en daarmee het grotere geheel uit het oog te verliezen. Maar ik probeer mezelf continu eraan te herinneren dat wij, architecten, niet alleen gebouwen maken. Architecten geven het leven vorm. Architectuur is slechts het middel, niet het doel. Het is een medium om een ​​plek te creëren waar het leven zich ontvouwt, zoals een gedetailleerd theaterdecor het verhaal schildert van het leven dat zich ervoor afspeelt.

Tijd om na te denken voor een nieuwe start

Aangezien sommige projecten zijn vertraagd en anderen helemaal zijn gestopt, hebben de meesten van ons meer tijd om na te denken. Dit is de perfecte kans om een ​​stap terug te doen en dieper in ons eigen waarom te graven. Laten we onszelf, net als een kind, onophoudelijk waarom vragen, om zo onze diepere persoonlijke betekenis opnieuw te ontdekken.

Wanneer we de pandemie overwinnen, wat zal gebeuren, krijgen we in zekere zin een nieuwe start. Er is geen beter moment om dan ons innerlijke kind en de bijbehorende creatieve energie te bevrijden.