fbpx

Van witgoedzaak naar waanzinnige woning

Vaak krijg ik vanuit mijn omgeving de vraag of ik óók droom van het ontwerpen van mijn eigen nieuwbouwhuis, zoals zoveel architecten doen. Geregeld droom ik over ontwerpen, dat wel. Maar door de jaren heen ben ik tot de ontdekking gekomen dat er meer is om over te dromen dan over prachtige nieuwbouwvilla’s.

Al bladerend in magazines, speurend op internet en ontwerpend voor opdrachtgevers, gaat mijn hart sneller kloppen van al die mooie moderne nieuwgebouwde villa’s, woonhuizen en vakantieverblijven. Vaak zijn ze voorzien van prachtige slanke gevels, mooie interieurs, spectaculair geïntegreerde duurzame maatregelen, subtiele overgangen van binnen naar buiten… De mogelijkheden met nieuwbouw zijn mooi en eindeloos. Het is verleidelijk om, als de keuze zich voordoet, altijd voor de aantrekkelijke nieuwbouwweg te kiezen.

Van kantoor naar urban loft

De tijd heeft mij echter geleerd dat transformatie minstens zoveel potentie en uitdaging kent. Zakelijk gezien zijn al vele vormen van transformatie door mijn handen gegaan: van bioscoop naar appartementengebouw. Van Euroshop tot luxe stadsvilla’s. Van witgoedzaak naar waanzinnige woning én de graag geziene variant; van kantoor naar urban loft. Zo biedt de veranderende kantorenmarkt oplossingen voor de krappe woningmarkt. Zeker als de omslag naar thuiswerken doorgaat.

De tijd heeft mij echter geleerd dat transformatie minstens zoveel potentie en uitdaging kent

Duurzame dubbelslag

Het is een waardevolle uitdaging om van een, vaak troosteloos, (kantoor)gebouw een nieuwe energieke woonomgeving te maken. Hierbij wordt de buurt van nieuwe impulsen voorzien, de sociale controle in de omgeving verbetert én hoogwaardige woonruimte toegevoegd aan de krappe woningmarkt. Behalve dat herbestemmen een passend antwoord is op de voortdurende en veranderende woonbehoefte, is een groot voordeel dat er tijdens transformatie een dubbelslag wordt gemaakt als het gaat om verduurzaming: een (vaak) slecht energetisch gebouw verdwijnt, terwijl door hergebruik van een bestaand gebouw, nieuwe woonruimten worden gevormd. De omvang van de hoeveelheid sloopafval blijft in vergelijking met sloop-nieuwbouw beperkt en bovendien wordt er geen nieuw ruimtebeslag gedaan, waardoor groen en openbare ruimte wordt behouden.

Woongeluk begint bij vergane glorie

De transformatie van verouderd vastgoed en achterstallige architectuur is dan ook minstens zo interessant als de verleiding van nieuwbouw. Mijn eigen droomhuis geef ik liever binnen bestaande en historische kaders vorm. Een voormalige school, een oude loods of een voormalig winkeltje getransformeerd tot woonhuis… Het behoud en het hergebruik van architectuur en het opnieuw inblazen van leven en karakter, dát is mijn droom. Die ook nog eens maatschappelijk verantwoord is. Daar gaat ieders hart toch sneller van kloppen?