fbpx

Acht filmtips voor op het AFFR

Het grootste architectuurfilmfestival ter wereld is weer van start. Het programma bestaat uit een scala van films over stad en architectuur, om het gesprek te starten en de hersenen aan het werk te zetten. Portretten van meer of minder bekende ontwerpers, activistische essays over urgente problemen, hilarische reflecties op lang vervlogen tijden.

De redactie van A.ZINE heeft speciaal een lijst met tips op het Architectuur Filmfestival Rotterdam gemaakt. Films waarbij het decor, van zelfgebouwde bioscoop tot een knooppunt van snelwegen, mensenlevens karakteriseren. Soms botsen ze, soms zijn ze in totale harmonie. Feit is dat in een andere omgeving, de levens anders waren gelopen. En altijd staat het onderzoek naar de relatie tussen architectuur, stad en film centraal. Vanavond kun je al de eerste filmtip bekijken!

I Am Gentrification – do 10 oktober 21:00 en zaterdag 12 oktober 23:00

I am Gentrification is het aanstekelijke levensverhaal van de Zwitserse journalist Thomas Haemmerli, waarin hij zich afvraagt: is hij zelf de veroorzaker van de gentrificatie of heeft hij er alleen profijt van? Vol zelfspot begint Haemmerli zijn verhaal als non-conformistische vrije geest in verzet tegen de heersende klasse en eindigt hij als bezadigde vader van twee kinderen in een luxe appartement in Zurich. Een vermakelijke vertelling over de complexiteit van gentrificatie waarin niets en niemand ontzien wordt.

Aleppo; The Silence of War – onderdeel van Leopold Lambert Bulldozer Politics – vr 11 oktober 16:45 

Autowrakken, ingestorte gebouwen en een roestige schommel. Geen mens in zicht. Dit is de ruïne van Aleppo in Syrië. Zonder dialogen en met alleen omgevingsgeluid toont Aleppo: The Silence of War de gruwelijke werkelijkheid van een stad blootgesteld aan duizenden mortieren, geweren en raketten. De meditatieve beelden van de spookstad maken de realiteit van oorlog voelbaar. Het half uur dat we zo met de ruïnes doorbrengen maakt meer indruk dan de duizenden fragmenten die je dagelijks in de media langs heb zien komen.

Lost in Transition met Kadir van Lohuizen – vr 11 oktober 21:15

Met indrukwekkende beeldfragmenten presenteert documentairemaker Kadir van Lohuizen een voorbeschouwing op zijn nieuwste NTR programmareeks Na ons de zondvloed, die vanaf 20 oktober elke zondag 20:20 op NPO 2 te zien zal zijn. In de serie werpt hij zich op de menselijke gevolgen van de stijgende zeespiegel. Gevolgd door een programma van vier korte ‘rampenfilms’.

A Concrete Cinema – za 12 oktober – 23:00 uur

In een klein dorp in Argentinië woont Omar de metselaar, een groot filmliefhebber. Omdat er in de buurt geen bioscoop is besluit de oude man er zelf een te bouwen. Jarenlang werkt hij in zijn eentje bovenop zijn huis aan de constructie van gevonden materialen. Met een projector uit de jaren twintig lukt het hem klassiekers te vertonen voor het dorpspubliek dat er met volle teugen van geniet. A Concrete Cinema is een hartverwarmende film over het doorzettingsvermogen van één man, en zijn liefde voor film. Subtiel, sfeervol en sympathiek, een film waardoor je weer hoop krijgt in de mensheid. 

Tweeluik: Vostok N°20 en The Maze – Vr 11 okt – 14:45

Vostok N°20 is een betoverende documentaire over het dagelijks leven in de gelijknamige treinwagon van de Transsiberië Express. Terwijl adembenemende landschappen langstrekken zijn reizigers vijf dagen en zes nachten overgeleverd aan benauwde ruimtes, gebrek aan moderne gemakken en eindeloze verveling. Toch zijn het de onverwachte ontmoetingen die blijven hangen. Elisabeth Silveiro’s wonderschone film wordt zo een existentiële meditatie over het zijn en het voorbij rollende landschap. Hoe ‘Lost in Transition’ kan een mens zijn? De MacArthur Maze is één van de belangrijkste knooppunten van Californië. Het kruispunt van snelwegen scheidt vier unieke landschappen met elk een eigen verhaal.

Dark Eden – Vr 11 oktober – 23:00 uur

Klimaatontkenning en de olie-industrie gaan hand in hand in Fort McMurray, een nieuwe stad in het onherbergzame noorden van Canada. Voor haar inkomsten is het geheel afhankelijk van de Athabasca Oil Sands. Van over de hele wereld trekken arbeiders naar de afgelegen stad om er voor hoge salarissen te werken. Giftige stoffen in de lucht en en drinkwater zorgen echter voor een enorme toename van kanker. In de vorm van een persoonlijk dagboek en interviews met de inwoners onderzoeken Jasmin Herold en Michael Beamish hoe de pragmatische inwoners de risico’s van hun werk bagatelliseren of negeren. Tot het te laat is.

City of Gold – za 12 oktober – 16:30 uur

Van Little Ethiopia en Koreatown tot Little Armenia en Pico-Robertson, Los Angeles is een fascinerende, multiculturele schatkamer. De documentaire City of Gold schetst een verrassend portret van Los Angeles door de ogen van de, in 2018 overleden, vriendelijke voedselrecensent Jonathan Gold. De Pulitzer Prize winnaar bezoekt de onopvallendste restaurants, bistro’s en foodtrucks, en ontdekt de stad als een complexe broedplaats voor meer dan honderd verschillende eetculturen. Via architectuurcriticus Reyner Banham belanden we zo bij de foodies, in deze eigenzinnige blik op een wereldstad.