fbpx

26 januari: Lancering Mevr. De Architect

Zichtbaarheid van vrouwelijke architecten is belangrijk. Daarom heeft A.ZINE afgelopen jaar vrouwelijke architecten geïnterviewd, met als eindresultaat een printeditie rondom het thema ‘Mevr. de Architect’. Tijdens een online, live talkshow op 26 januari (20:00 – 21:30) wordt de printeditie tot leven gebracht. Volg de lancering van Mevr. De Architect live via het YouTube kanaal van Architectuur Instituut Rotterdam (AIR)!

Zichtbaarheid van vrouwelijke architecten is belangrijk. Het aantal vrouwelijke architecten blijft achter ten opzichte van het aantal mannelijke (23% t.o.v. 77%), terwijl er even veel afstuderen aan een architectuuropleiding. De geportretteerde vrouwen uit Mevr. de Architect zijn allereerst belangrijke rolmodellen voor de volgende generatie, maar daarnaast claimen ze hun positie door op een podium te staan en doen ze mee aan het architectuurdebat.

Nu zijn 19 van deze interviews aangescherpt en gebundeld in een printeditie, waardoor er een mooi overzicht is ontstaan dat vraagt om reflectie. Dit wordt natuurlijk in de printeditie geboden, maar dit gebeurt ook live tijdens de lancering van Mevr. De Architect op 26 januari. Tijdens deze – online te volgen – live talkshow wordt de printeditie tot leven gebracht in het kantoor van MVRDV en onderleiding van Bas van der Pol (AIR) en Merel Pit (A.ZINE).

Het programma:

  • Nathalie de Vries (MVRDV) vertelt waarom voor haar zichtbaarheid zo belangrijk is
  • Verzwegen en vergeten vrouwen: Catja Edens en Charlotte Thomas vertellen over vergeten en verzwegen vrouwen in de architectuur
  • De vrouwelijke blik is een blinde vlek: Eva James ligt haar onderzoek naar de vrouwelijke blik in het ontwerp van de openbare ruimte toe
  • Inclusieve bedrijfsvoering in het onderwijs en de praktijk: Chris van Langen (RAvB), Inger Kammeraat (MVRDV) en Veerle Alkemade (podcast Respons) gaan in gesprek over hoe het onderwijs en de bureaupraktijk meer inclusief kan zijn
  • Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen (Namelok) vertellen over waar de mannelijke dominantie in de definiëring van ‘goede architectuur’ vandaan komt.

Wees erbij! 26 januari 20:00 – 21:30 te volgen via de Youtube van AIR!

Blijf op de hoogte
Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste updates vanuit het AIR? Stuur hen een mailtje via communicatie@airrotterdam.eu!