fbpx

Gebouwportret: de voormalige apotheek aan het Middellandplein

Aan met Middellandplein in Rotterdam staat een markant pand: een voormalige apotheek uit 1904. De apotheek werd een kapperszaak en doet nu dienst als creatieve hub. Adin Basoe, David Steijger en Justin Schipper, studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, hebben een videoportret gemaakt van dit bijzondere pand. Zo vertellen de eigenaar, die tevens de bewoner is, en de huurder over waarom deze plek voor hen zo belangrijk is. “Ik hou van zichtbare ambacht.”

Het Middellandplein kent een rijke geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. Het plein heeft altijd veel potentie gehad door de oude, sfeervolle bebouwing en vanwege de ligging in het hart van de winkelstraat. Na jaren van verrommeling en verwaarlozing is in 2018 de weg naar boven weer ingezet. Een grote opknapbeurt – in overleg met bewoners uit de wijk – maakte het plein groener, meer gericht op voetgangers en evenementen. Het plein fungeert nu als een centrale ontmoetingsplek in de wijk en trekt zo ook nieuwe gebruikers aan.

Sporen van geschiedenis

Een opvallend pand aan het plein is een voormalige apotheek met bovenwoning. Frits Strijbosch, eigenaar en bewoner, vertelt in de video over de ontwikkeling van het pand dat in de loop der tijd vaak is verbouwd. Ook veranderde er veel in de manier van werken. Zo werd de nachtapotheek, met een slaapkamer voor personeel, al snel op andere plekken in de stad gehuisvest. De slaapkamer werd daardoor overbodig en bij de bovenwoning getrokken. De bereidingsruimte – waar vroeger de medicijnen werden gemaakt – werd bij de apotheek gevoegd. De buitenkant bleef echter lang hetzelfde. Totdat de apotheek vertrok en er een kapper in het pand trok. Met weinig liefde verdween de oorspronkelijke architectuur achter goedkope materialen, een groot rolluik en reclame.

”Het plein fungeert nu als een centrale ontmoetingsplek in de wijk en trekt zo ook nieuwe gebruikers aan”

Tweede leven

Ergens tussen 2008 en 2014 verdween het stalen rolluik. Toen uiteindelijk ook de kapper vertrok werd het de buitenkant van het pand in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het grote, niet passende, reclamebord verdween, de kozijnen en de deuren kregen weer een authentieke uitstraling die past bij de oorspronkelijke architectuur. Cye Wong-Loi-Sing, Senior developer bij Brand New Guys, kende het pand al vanuit zijn jeugd en was er altijd van onder de indruk. Toen hij zag dat het te huur stond, wilde hij meteen kijken of hij er met zijn bedrijf in kon. Non-stop bellen leverde uiteindelijk een afspraak en een huurcontract op. Het gebouw fungeert nu als creatieve hub in de wijk. En de eigenaar? Hij woont nog steeds naar volle tevredenheid boven ‘de winkel’.

Bekijk de video van Adin Basoe, David Steijger en Justin Schipper en ontdek het niet eerder vertelde leven in de voormalige de apotheek aan het Middellandplein.


Het vak Architectuurkritiek van Academie van Bouwkunst Rotterdam in Middelland

Merel Pit en Tim de Boer geven samen het verplichte vak Kritiek aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Studenten worden uitgedaagd verder te gaan dan de – gebruikelijke – teksten. Zij moeten hun verhaal verbeelden in een video. Door vroeg een onderwerp te kiezen, een trailer te maken én dit verhaal verder uit te werken ontstaan volwaardige mini documentaires.

Dit jaar kozen we in samenwerking met AIR de wijk Middelland in Rotterdam als focus. De wijk heeft een gedifferentieerde opzet waardoor er zowel brede lanen met grote, luxere, huizen zijn als smallere straten met goedkopere appartementen. In de jaren ’80 was de wijk één van de goedkoopste van Rotterdam vanwege de vele verslaafden en daklozen in de wijk. Na de sluiting van Perron 0 ging de wijk er steeds verder op vooruit. Inmiddels trekt de wijk ook de bovenkant van markt aan.

Middelland heeft in het Noordelijke deel een sterke betrokkenheid van (o.a. rondom het Middellandplein) en een veel minder ontwikkelde bewonersparticipatie in het Zuiden. Onze uitvalsbasis in de wijk was het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieslaan. Tijdens een workshop op deze locatie leerden de studenten de wijk en haar inwoners kennen. Er zijn uiteindelijk zeven films gemaakt waarvan we een selectie laten zien. Dit is daar één van.